З Макухівського сміттєзвалища витекло озеро небезпечної речовини

15 квітня 2021 0
На Макухівському сміттєзвалищі витікає чорна речовина з канцерогенами, органічними сполуками та важкими металами. Це небезпечно для навколишнього середовища та для здоров'я людини.

Сморід та нечистоти. З Макухівського сміттєзвалища витікає чорна речовина. Наразі вона дісталася аж до лісу. Люди, які проживають поряд, обійшли всі можливі інстанції, однак ситуація тільки погіршується.

Саме такі краєвиди місцеві жителі спостерігають тут щодня. З цього сміттєзвалища витікають фільтрати, які утворюють величезне озеро, яке має дуже неприємний аромат, а також є небезпечним для навколишнього середовища.

 Ця рідина містить важкі метали, органічні сполуки, кислоти та канцерогени.

"Канцерогени – це речовини, які викликають онкозахворювання. Дуже широкий спектр. Ну і знову ж таки, не треба забувати про те, що ртутні лампи, які також викидають сюди, тому тут є багато ртуті", – розповів еколог Павло Писаренко.

"З цього озера він пробивається і тече прямо в навколишнє середовище, в ліс", – зауважив еколог Павло Писаренко.

А місцеві жителі скаржаться, що запах зі сміттєзвалища чути аж до середини селища.

"Погуляти немає де тому, що засмічено, у зв’язку з таким сусідством. Засмічені всі ліси. Наслідки сміттєзвалища дуже чутні. Це і запах згарища, і самого сміттєзвалища", – сказала місцева жителька Влада Орлова.

"Тут поруч витікає цей фільтрат з полігону, з тіла сміттєзвалища. Я, родина та інші мешканці проживають. Житлові будинки розміщені на відстані 350 метрів. Ось тут", – розповів місцевий житель Сергій Васильєв.

"Повітря тут взагалі. Повз проїжджаєш, це жах. Просто жах. Особливо це в літній період. Взимку ще більш менш, а влітку взагалі жах. Купа мух, таргани бігають дорогою прямо", – зазначив місцевий житель Юрій Канцедал.

 У Держекоінспекції говорять, що можуть тільки провести перевірку та надати припис КАТП-1628. Однак це безрезультатно.

"Такої проблеми не було б, якщо вчасно реагували б на це та на наші приписи, виконували та намагалися щось зробити органи місцевого самоврядування, міська рада, КАТП-1628. Остання перевірка штраф за невиконання припису і той не вдалося скласти", – зазначив в. о. начальника відділу екологічного нагляду в державного екологічного контролю Полтавщини Олександр Сакало.

Однак у КАТП-1628 відповідь така:

"Для того, щоб не було витоку фільтрату ми зробили подвійне обвалування, насипали туди щільний ґрунт, глину. Зробили все можливе, щоб він не витікав", – сказав начальник комплексу з видалення відходів КАТП-1628 Микола Костенко.

 А ось у Львові встановлюватимуть систему, яка очищуватиме фільтрат.

"Закуплено систему очищення фільтратів за системою зворотного осмосу. Їх будуть очищати до того ступеню, що їх буде безпечно спускати чи в каналізаційну мережу чи в інші об’єкти. І звичайно, проводити аналізи після очищування", – зауважила юрист з екологічних справ Ольга Мелень.

 А цього року полтавське КАТП-1628 тільки планує закупити техніку для відкачування фільтратів, але точних дат не називають. Як і не знають куди діватиме потім речовину.

Ірина Яременко, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення