МАХІНАЦІЇ: Полтава підписала невигідний договір на впровадження е-квитка. Розбираємо: чому ж?

28 вересня 2021 0
Місто підписало договір на впровадження системи електронного квитка з фірмою, яка не має відповідного досвіду та пов’язана з мером Олександром Мамаєм.

Компанія отримуватиме відсоток з кожного квитка, а натомість має показати реальний пасажиропотік і “вивести” готівкові кошти з салонів автобусів і тролейбусів. Але гарантій, що все буде саме так, немає.   


У 2018 році міська влада анонсувала впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.


Цей проект передбачав автоматизовану систему оплати в тролейбусах та автобусах незалежно від форми власності.


У 2019 році конкурс на впровадження електронного квитка у полтаві виграло підприємство з Дніпра — «Укр-Спец-Софт». Вони мали до кінця року обладнати валідаторами тролейбуси. 


Та вже восени 2020 року запровадження електронного квитка у Полтаві зупинилося бо влада чекала результативного голосування за підняття вартості проїзду. 


За словами тодішнього профільного заступника міського голови Полтави Олексія Чепурка, основною проблемою відсутності е-квитка була відсутність політичної волі приймати диференційований тариф - такий, за яким діятимуть три різні ціни для різних способів оплати. Для прикладу візьмемо 10, 8 і 6 грн.


Перший, найдорожчий, варіант - оплата готівкою. Пасажир заходить в автобус і дає готівку водію чи кондуктору. Ціна квитка в такому випадку може бути 10 грн.

Другий варіант - придбання електронного квитка. Пасажир платить транспортною карткою, яку придбав завчасно, банківською карткою, або через смартфон - у спеціальних апаратах - валідаторах. Ціна тоді складе 8 грн. Отже, буде дешевшою. 

Третій варіант - використання картки полтавця. Міська влада хоче випустити картку, якою можна буде оплачувати проїзд (теж через валідатор), харчування в школі, медичні послуги та інше. При її використанні, проїзд буде найдешевшим і коштуватиме 6 грн.

Сенс диференційованого тарифу у тому, аби простимулювати людей перейти на електронну оплату. Це допоможе вивести кошти із салону транспортного засобу, побачити реальний пасажиропотік, а також достеменно підрахувати кількість пільговиків, які користуються громадським транспортом.

Але прийняття такого тарифу у Полтаві означало автоматичне підняття вартості проїзду.


Це одна з можливих причин небажання деяких політичних партій голосувати за введення електронного квитка перед місцевими виборами 2020 року. 


Результат від зміни розрахунків люди побачать лише за кілька років, а от негатив від здорожчання проїзду відчують одразу. 


Питання відклали до проведення виборів, утворення складу виконкому, установлення нової коаліції у міськраді, а також - підвищення тарифів на проїзд.


Вартість квитків на тролейбус та автобус підвищили 15 липня, а за 3 дні до цього міськрада провела новий конкурс на впровадження електронного квитка. 


За право ввести нову систему обліку у місті змагалися дві компанії — полтавська ТОВ «Фарго Сістемс» та київська ТОВ «Смарт-тикет Технолоджи».


«Фарго Сістемс» було зареєстроване лише у травні цього року. Його власником та керівником є Максим Голдиш — депутат Полтавської міськради 7-го скликання від партії «Совість України», лідером якої у Полтаві був чинний міський голова Олександр Мамай. До жовтня 2018 року Максим Голдиш був керівником і фактичним власником ТОВ «Трек сервіс контроль» — компанії, яка у 2014-2018 роках виконувала диспетчерську функцію для громадського транспорту Полтави. Наразі «Фарго Сістемс» виступає дилером  київської компанії «Сімбол систем».


«Смарт-тикет Технолоджи» — це київське товариство, відкрите у липні минулого року. Його бенефіціаром є Олег Козловський, а засновник — АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інтерстеллар», яким і володіє Козловський. СамЕ «Смарт-тикет Технолоджи» вказує, що є частиною інвестиційного фонду «Інтерстеллар» та є дотичним до телекомунікаційної компанії «Київстар».


Лише за місяць після проведення конкурсу, у серпні, виконком оголосив переможця. Ним стало «Фарго Сістемс» Голдиша.


Чому конкурсний комітет тягнув так довго?


Можливо тому, що «Фарго Сістемс» перебуває у сфері впливу Олександра Мамая, а «Смарт-тикет Технолоджи» може бути під протекцію «ОПЖЗ». 


Принаймні, так стверджують наші джерела. Можливо, союзники просто не могли визначити, хто з них опікуватиметься цією сферою грошового обігу. 


Але повернемося до валідаторів.


Київська компанія «Сімбол системс», з якою працюватиме переможець, має кіпрську реєстрацію. Три роки тому вона була субпідрядником компанії «Укр-Спец-Софт», яка вже вигравала аналогічний конкурс на запровадження у Полтаві валідаторів, але їх тоді так і не встановили.

Статутний капітал «Фарго Сістемс» складає всього 1000 грн. Однак Максим Голдиш пояснив, що це не свідчить про те, що компанія недієздатна. Якщо «Фарго Сістемс» виграє конкурс, то статутний капітал збільшиться.

Валідатори, які ставитиме «Фарго Сістемс», вироблені у Чехії. Вони будуть двох типів: мобільні (схожий на банківський термінал) та стаціонарні.


Мобільний валідатор буде в руках кондуктора, а стаціонарний — прикріплений до поручня в салоні транспорту.

Коли пасажир буде заходити в автобуса чи тролейбус, він зможе або одразу оплатити проїзд через стаціонарний валідатор, або чекатиме, коли до нього підійде кондуктор із мобільним терміналом.

Сплачувати також можна буде кількома способами: транспортною карткою, банківською карткою, готівкою, телефоном або смартфоном з чіпом NFC.


«Фарго Сістемс» братиме з кожного квитка 9,9% за обслуговування валідаторів. Тобто, якщо проїзд коштуватиме 10 грн, кожна гривня з них піде на рахунок компанії Максима Голдиша. 

Але з них частину коштів забиратимуть витрати на обслуговування.

Тому чистий прибуток компанії складатиме близько 20 копійок з кожної гривні від квитка за 10 гривень. «Фарго Сістемс» планує окупити свої витрати через 4-5 років.

Та полтавці не побачать валідаторів у транспорті “вже завтра”. Процедура введення електронного квитка займе ще не менше року. Так, на початку вересня виконавчий комітет дав дозвіл на його безпосереднє впровадження від «Фарго Сістемс». Ще за 2 тижні члени виконкому затвердили умови 10-річного договору з компанією, а 22 вересня сторони нарешті підписали контракт. 

У документі є кілька важливих нюансів, які не надто вигідні для Полтави.


Перший. Якщо “Фарго сістемс” не виконуватиме умови договору або робитиме це неналежно, розірвати його зможе тільки суд.


Другий. Якщо міськрада вирішить розірвати договір з будь-яких інших причин, вона має компенсувати витрати «Фарго Сістемс» з бюджету.


І під час голосування жоден член виконкому не висловив жодних заперечень з цього приводу.


І це ще не все. Не виключено, що впровадження системи зупиниться після обладнання валідаторами тролейбусів. 


Приватні перевізники можуть блокувати встановлення приладів у маршрутках. 


Тоді приватники і далі возитимуть по 8 гривень, без системи контролю квитів, зиск з цього отримає лише компанія наближеної до Мамая людини, а комунальне підприємство буде у програші.


Зараз КП “Полтаваелектроавтотранс”, яке опікується тролейбусами, отримує увесь прибуток з квитків, зокрема - у вигляді компенсацій з бюджету. 


А після введення електронного квитка майже 10% з них забиратиме «Фарго Сістемс».


Отже, що ми маємо. Полтавська міськрада винаймає фірму, пов’язану з Олександром Мамаєм і погоджується на дещо “кабальні” 10-річні умови, бо не зможе розірвати договір без суду або без грошових втрат. 


При цьому, немає гарантій, що валідаторами обладнають увесь громадський транспорт і що нам покажуть реальний пасажиропотік, на який сподівається громада. 


Адже фірма, яка контролює ці дані, може вносити до них зміни. 


Наприклад, вписати більшу кількість пенсіонерів і пільговиків, ніж є насправді. 


Не виключено, що “Фарго сістемс” реально наведуть порядок, але ризик підтасування даних існує. 


І враховуючи політику Мамая, дуже схоже, що ми ближчі до останнього варіанту.


Це були махінації — спільний проект PTV та інтернет-видання Полтавщина.