У Полтаві батарейки, ртутні термометри та лампи збирає екобус, але медичні відходи здавати нікуди

01 березня 2021 0
Україну можна віднести до однієї з найбільш техногенно навантажених країн світу. Використані батарейки та ртутні відходи у Полтаві збирає екобус. Два рази на рік все відправляють на утилізацію. А пунктів для збору медичних відходів у місті немає.

У Полтаві їздить екобус, куди можна здати небезпечні відходи. Стаціонарних пунктів приймання у місті немає. Костянтин Чудновцев вже віддав непотрібні ртутні термометри.

"Не знав куди звернутися, потім підказали, що екобус такий є, що приймають. І через інтернет глянув графік", – розповів полтавець Костянтин Чудновцев.

"І лампочку таку ртутну, прийняли в мене. Спасибі", – сказала полтавка Алла Фоменко.

Екобус їздить за графіком по всьому місту. Здавати речі можна з 10 години до 17:30.

Ось, наприклад, такі використані батарейки можна здати до спеціального екобусу або до контейнера.

Приймають певний перелік небезпечних відходів.

"Лампи люмінесцентні, газорозрядні, батарейки, термометри. Тільки небиті, щоб були", – зауважив водій екобусу Сергій Гапетченко.

Потім все вивозять, збирають і відправляють на перероблення.

"А батарейки у нас на складі поки що зберігаються. Ми через місяць-два плануємо до Києва в екологічні інвестиції вести. А потім вони відправляться на завод в Румунію", – додала інженер з охорони навколишнього середовища КАТП-1628 Наталія Суіма. НЧ) З лампами та термометрами ситуація схожа. Спочатку відходи везуть до спеціалізованої організації "Полекозахист", а потім до Львова. 

"Вони повинні бути запаковані або в заводському упаковуванні, або перекладені гофрокартоном. Таким чином ми їх приймаємо за кількістю. І складаємо акт прийняття-передання", – розповіла директор стратегічного розвитку Полекозахиста Вікторія Кіреєва. НЧ) Медичні відходи організація також може приймати.

Але жодних пунктів приймання медичних відходів у Полтаві немає. У Львові збирають та повністю утилізують ртутовмісні відходи.

"Фактично з усіх областей до нас приходять від юридичних осіб лампи й термометри на утилізацію. У нас стаціонарні пункти збору батарейок, це можливо тільки для батарейок, і вони є у кожному ОСББ, фактично в кожній школі, в кожному центрі обслуговування мешканців", – розказала керівниця міського управління екології та природних ресурсів Львова Олександра Сладкова.

Еколог говорить: Україну можна віднести до однієї з найбільш техногенно навантажених країн світу. 

"У результаті розкладу електронних відходів в атмосферу, ґрунт, поверхневі та підземні води за рік потрапляє понад 40 кілограмів ртуті й близько 160 кілограмів кадмію", – додала еколог Тетяна Морозова.

Ртуть викликає отруєння, впливає на генетичні мутації та розвиток пухлини. Всього у Полтаві з 2019 року на перероблення вже зібрали 36 тисяч люмінесцентних ламп, дві тисячі ртутних термометрів і майже сім тонн батарейок.

Ірина Яременко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення