Без заторів та червоного сигналу: на Європейській тестують нову систему руху

13 грудня 2021 0
На вулиці Європейській, водії можуть рухатися постійно на зелений сигнал світлофора, однак якщо дотримуватися рекомендованою швидкості 50 кілометрів на годину. Для цього комунальники замінили цикл світлофорів та встановили додаткові знаки.




У Полтаві на вулиці Європейській з'явилися нові дорожні знаки. "Рекомендована швидкість 50 кілометрів на годину" та напис під нею "зелена хвиля". Тобто, якщо їхати ділянкою 50 кілометрів на годину, то водій потраплятиме постійно на зелений сигнал світлофору.

Якщо усі водії будуть дотримуватися рекомендованою швидкості, то заторів у години час пік має бути значно менше.

Водії ж поки один одному не довіряють, тому вважають, що дотримуватися рекомендацій будуть не всі.

"Рекомендована швидкість, а "зелена хвиля" це якийсь новий знак. Буде діяти, якщо ніхто, не буде порушувати й дотримуватися оптимальної швидкості, все буде добре", – сказав водій Володимир Шут.

"Це зелена хвиля, їхати 50 кілометрів на годину й потрапиш на "Зелену хвилю". У нас не то менталітет водіїв, щоб їздити 50 км/год", – вважає водій Максим Лазарчик.

"50 це швидкість й не більше. Якщо ти їдеш, то не завжди секунд вистачає і всі починають пришвидшуватися. Тому що проміжки створені для швидкості 60 км/год, тому завжди всі зупиняються", – розповів водій Максим Троцак.

"Треба їздити 50 кілометрів, щоб на кожен світлофор проїжджати", – відповів водій.

Аби запустити систему "Зелена хвиля" на вулиці Європейська змінили цикл світлофорів.

"Ми змінювали циклограму світлофорів та встановлювали необхідні програми, щоб вони працювали в спеціальному швидкісному режимі. Вулиці сильно завантаженні, тому щоб їх розвантажити потрібно було запровадити "Зелену хвилю", – повідомив заступник міського голови з питань ЖКГ Євгеній Ричка.

Обмеження на ділянці мають поки рекомендаційний характер, однак перевищення допустимої швидкості може потягнути за собою штраф.

"Обмеження швидкості руху в населених пунктах становить 50 кілометрів на годину. Ми спостерігаємо, що за останні 4-5 днів у години пік зменшилось навантаження по цій ділянці дороги, а також зменшилися затори", – наголосила речниця патрульної поліції міста Наталія Костильова.

Поступово така система має запрацювати й на інших вулицях міста.

"Після вулиці Європейська має з’явитися на Маршала Бірюзова та Великокиріївській. Наразі проходить тестування першої ділянки по вулиці Європейська, якщо буде результат, то з’явиться також й на інших вулицях міста", – додав Євгеній Ричка.

Аби система дійсно працювала, водії мають дотримуватися швидкості й не паркувати свої автівки обабіч дороги.

 "Це дозволяє збільшити пропускну здатність вулично-дорожньої мережі. Тобто, більше автомобілів зможуть проїхати цією мережею з меншою затримкою. Для того, щоб повноцінно спрацювала система зелених маршрутів в місті має бути створена інтелектуальна транспортна система", – вважає експерт з транспортного планування Дмитро Беспалов.

У тестовому режимі система "зелена хвиля" на вулиці Європейська буде ще працювати близько двох тижнів.