Уряд пропонує Раді посилити мобілізацію: що відомо?

26 грудня 2023 0
Яніна Климань
В Україні оприлюднили проєкт про мобілізацію, в якому зміни торкнуться військових категорії "обмежено придатних".

25 грудня Кабінет міністрів України зареєстрував законопроєкт №10378 про зміни в питаннях мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

У новому законопроєкті планують взагалі позбутися поняття "обмежено придатний". Будуть лише дві категорії: придатні та ні.

Відтак, ті, кого раніше визнали обмежено придатними, коли відповідний закон з цією поправкою набуде чинності, повинні будуть знову пройти медичну комісію. На це у них буде шість місяців.

Вік призову на військову службу під час мобілізації знижується з 27 до 25 років.

Право на відстрочку матимуть особи з інвалідністю І чи II групи або ж тимчасово непридатні за станом здоров'я на термін до шести місяців. 

Не підлягають призову студенти денної або дуальної форми навчання, які здобувають вищий рівень освіти, ніж попередній за тим самим напрямом, а також докторанти. Також передбачена відстрочка для педагогічних працівників і наукових співробітників, якщо вони працюють на повну ставку.

Не призиватимуть чинних народних депутатів і військовозобов’язаних в органах державної влади на посадах державної служби категорії "А", тоді як для категорій "Б" і "В" передбачається бронь для 50 відсотків.