Дефіцит палива на полтавських заправках: моніторинг наявності та цін на пальне

23 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Пальне його наявність на полтавських заправках.

Майже місяць тому в Україні почався масштабний дефіцит палива на АЗС. Через повномасштабну військову агресію наша держава залишилась без великих постачальників бензину та дизелю, як-то Білорусь і Росія. У довоєнному 2021 році звідти надходило 62% дизпального та 50% бензину. Ще 10% імпортували з Литви та доправляли морем. Загалом імпорт покривав до 80% потреб України у нафтопродуктах. Лише 20 % були внутрішнім продуктом, який здебільшого виготовляли на Кременчуцькому НПЗ. Однак внаслідок ракетних обстрілів країна та область втратили цей об’єкт критичної інфраструктури. Через руйнування завод гарантовано не працюватиме до кінця року. Створенню дефіциту також посприяли ракетні удари й по іншім об'єктам паливної інфраструктури - передусім, нафтобазам. Втім руйнування об’єктів паливної інфраструктури стало лише каталізатором дефіциту. На думку директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, основна проблема полягає в тому, що нині ми не можемо повноцінно налагодити сталі, регулярні та достатні альтернативні постачі. Додаткові проблеми виникають і на залізниці - наприклад, через брак вагонів, і при постачанні бензовозами, зокрема, через обмежену пропускну здатність прикордонних пунктів. Тож, останні тижні в Полтаві на працюючих АЗС шикуються величезні черги - водії стоять по кілька годин поспіль, а інформація про заправки, де є пальне передається суто "по знайомству". Бажаючи дослідити дану тему працівники телеканалу відвідали понад сім різних заправок, аби дізнатися яка ситуація з пальним та що про це думають працівники заправок та водії авто. WOG Полтавські заправки однієї з найбільших автозаправних комплексів в Україні станом на 23 травня стоять повністю пусті. І хоча працівники заправки справно чергують на касах та всередині WOG-магазину, але інформаційне табло з цінами пусте. Бажаючи висвітлити ситуацію, ми об’їхали кілька заправок від Левади до Супрунівки, однак скрізь бачили схожу картину. На наше прохання поспілкуватися, робітники відмовилися, тому коли з’явиться паливо і чи з’явиться воно взагалі нам невідомо.


OKKO Тут ситуація була помітно краща. Нам вдалося знайти дві заправки, на яких продавали дизельне пальне за ціною 58 грн за літр. Також на одній із них можна було придбати 95-й бензин, але тільки по талонах чи паливній карті. І хоча черги до таких заправок стояли довжелезні та налічували понад 20 машин сама черга просувалася доволі таки швидко. Працівники заправки теж не захотіли з нами спілкуватися, а от водії навпаки радо відповідали на наші питання.


Так водій Олександр дізнався про наявність пального випадково. Їхав вздовж траси та побачив чергу. Локальним сервісом чоловік задоволений, адже черга просувається швидко, єдине що засмучує – висока ціна. З ним згодний і інший полтавський водій Олександр Булавацький, який через брак пального вимушений був суттєво обмежити поїздки автомобілем. "Знайомий зателефонував і сказав, що тут є пальне. Я не вагаючись, зібрався та поїхав. Вже на той момент черга була від Епіцентру. Як на мене, з початку війни суттєво змінилась якість пального. Це не стосується саме мережі OKKO, адже зазвичай я заправляюсь на інших заправках. Сподіваюсь, що вже за місяць ситуація трохи покращиться, адже без машини в нинішніх умовах дуже важко"

А полтавець Вадим впевнений, що ситуація вже потроху стабілізується. Як приклад, минулого тижня він приїхав на заправку о 10-й годині ранку, а заправитись зміг лише о 17-й. Тож, нинішню чергу чоловік сприймає спокійно і щиро радіє, що вона просувається значно швидше ніж того разу. Втім Вадим зізнався, що нинішню ситуацію із пальним не ідеалізує та через дефіцит пального йому іноді доводиться пересідати на велосипед. BVS На промоніторених нами заправках мережі наявний тільки газ за ціною 39.99 грн за літр. Черги або повністю відсутні або просуваються дуже швидко. BRSM На момент зйомки на заправці був наявний лише газ. Однак працівник заправки Валерій розповів нам, що скрутна ситуація із пальним на відміну від інших заправок триває всього третю добу. Більше того, вже пообіді вони очікують на бензовоз із пальним, придбати, яке можна буде лише за готівку чи за допомогою банківської карти. Наразі бензин коштує 48 грн, газ 40 грн, а дизпаливо 55 грн за літр. Вже за кілька годин після відвідування заправки в одному з місцевих телеграм каналів вдалося опублікували допис щодо черги на цю заправку. Станом на 12:41 бензовоз ще не приїхав, а у черзі знаходилось вже 23 автомобілі. Маршал На заправках цієї фірми ситуація приблизно така ж як і на WOG. Єдине, що є в асортименті – газ по 44 грн за літр. До однієї з колонок була приставлена саморобна картонна табличка "Бензину немає", а два співробітники, які працювали на зміні відмовились коментувати ситуацію та причини такого ціноутворення.

Авіас На старенькій заправці поблизу Супрунівки можна знайти 92-бензин та дизпаливо, але тільки по талонах та паливним картам. На запитання щодо газу, касир-оператор колонки запевнила нас, що із ним таких проблем немає, тому його можна спокійно придбати за готівку.

Автотранс На заправках цієї компанії вже зранку можна було придбати газ за ціною 39.98 грн за літр. Для більшої об’єктивності ми об’їхали три заправки цього бренду і ніде не помітили черг. Також у неформальній бесіді нам вдалося дізнатися у керівництва місцевого осередку компанії коли покращиться ситуація з пальним. За їхніми словами, компанія нині не готова робити хоча б мінімальні прогнози, адже певних сталих механізмів подолання паливної кризи на цей час просто немає.





Загалом ситуація хоч і не надто прийнятна, проте цілком контрольована, у порівнянні з минулими тижнями. Нині щодня в Україну постачають 15 тисяч тонн пального. Втім, за словами директора WOG Holding BV Андрія Пивоварського, цього недостатньо. Орієнтовні об’єми палива необхідні для подолання кризи, з урахуванням потреб армії та аграріїв варто збільшити принаймні вдвоє. Також аналізуючи ситуацію у паливному секторі країни, він прогнозує, що за сприятливих умов Україна вийде на достатній рівень забезпечення дизельного пального вже протягом місяця. А от щодо бензину ситуація буде дещо складнішою протягом більш тривалого проміжку часу, адже у Європі також фіксують нестачу А-95.