Тривалий сон сприяє очищенню мозку, – дослідження

16 квітня 2024 0
Яніна Климань
Поки людина спить мозок позбувається всього сміття, яке накопичувалося протягом дня.

Нейрони зберігають активність під час сну, і, хоча людина цього може не усвідомлювати, мозок використовує цей період, щоб позбутися сміття, яке накопичувалося в години неспання.

Вчені знали, що повільні мозкові хвилі пов'язані зі спокійним сном, але тепер дослідники з Медичної школи Вашингтонського університету з'ясували, чому, пише Arstechnica.

Коли людина не спить, то нейронам потрібна енергія для вирішення проблем і запам'ятовування інформації. Проблема в тому, що сміття залишається після того, як вона споживає ці поживні речовини. Поки ми спимо, нейрони використовують ці ритмічні хвилі, щоб допомогти переміщати спинномозкову рідину через тканини мозку, виносячи при цьому метаболічні відходи.

Тобто, нейронам потрібно видаляти сміття, щоб воно не накопичувалося і не спричиняло нейродегенеративні захворювання. "Нейрони служать головними організаторами очищення мозку.

Усе, що роблять нейрони, створює метаболічні відходи, часто у вигляді фрагментів білка. І якраз інші дослідження показали, що ці фрагменти можуть сприяти розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Мозку доводиться якось позбуватися цього сміття, і він робить це через так звану глімфатичну систему, яка переносить спинномозкову рідину, яка виводить сміття з паренхіми через канали, розташовані поруч із кровоносними судинами.