У Полтаві відкрили меморіальні дошки двом загиблим захисникам

29 серпня 2024 0
Яніна Климань
На фасаді двох полтавських навчальних закладів встановили меморіальні дошки матросу Дмитру Семці та командиру інженерно-саперного відділення Максиму Запічному.

28 серпня у Полтаві відкрили дві меморіальні дошки. На фасаді Ліцею №17 "Інтелект" – військовослужбовцю розвідної роти 38-ї окремої бригади морської піхоти Дмитру Семці та на фасаді школи №28 – командиру інженерно-саперного відділення 7-ї стрілецької роти 130-го ОБТрО Максиму Запічному.

У Ліцеї №17 відкрили кабінет пам’яті загиблих захисників України – випускників навчального закладу. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Дмитро Анатолійович Семка народився 3 серпня 1997 року. Після закінчення 9 класу вступив до Полтавського технікуму транспортного будівництва, вищу освіту отримав у Полтавській державній аграрній академії за спеціальністю агроінженерії.

Початок повномасштабної війни зустрів у Польщі, але повернувся й став на захист країни. Уже з 4 січня 2023 року пішов воювати добровольцем. Проходив військове навчання у Латвії, де отримав відзнаку від міжнародних інструкторів за високий рівень підготовки. 

Служив у 38-їй окремій бригаді морської піхоти, мав звання матрос. Загинув захищаючи Україну 28 липня 2023 року поблизу села Урожайне Донецької області. Похований у Полтаві на Центральному кладовищі на Алеї Героїв.

Указом Президента України від 30 грудня 2023 року нагороджений орденом "За мужність" III ступеня (посмертно).

Також нагороджений Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм медаллю "Хрест свободи" за жертовне служіння задля збереження Божого дару свободи та незалежності України (посмертно).


Максим Юрійович Запічний народився 1984 року у Полтаві. У 2002 році закінчив ЗОШ №28. Вищу освіту здобув у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка.

Учасник АТО з 2014 по 2022 роки: "кіборг" - захисник Донецького аеропорту, учасник боїв за Мар’їнку.

Мав військове звання молодшого сержанта, служив на посаді командира інженерно-саперного відділення 7-ї стрілецької роти 130-го ОБТрО м. Києва. Мав позивний – "Шерлок".

Загинув 30 вересня 2022 року поблизу населеного пункту Тернова Харківської області.

Мав нагороди:

Нагрудний знак Всеукраїнської спілки УБД в АТО "Побратими України" - "За оборону Донецького аеропорту" (2015 рік);

Медаль "Захиснику Вітчизни" (Указ Президента України від 20 серпня 2015 року);

Медаль КМДА – "Честь. Слава. Держава" (м. Київ, 2022 рік);

Медаль ХМР – "За оборону міста – героя України" (м. Харків, 2022 рік);

Орден "За мужність" III ступеня (Указ Президента України від 6 вересня 2022 № 627);

Орден "За мужність" II ступеня (посмертно) (Указ Президента України від 23 лютого 2023 року № 93).