Пʼять годин на добу: норма перебування в Інтернеті

29 січня 2021 0
Гаджети стали невідʼємною складовою сучасного життя. Ми там спілкуємося з рідними, дивимося фільми чи гортаємо стрічку новин. Проте це може викликати інтернет-залежність. Нормою вважається до пʼяти годин на добу в мережі Інтернет.

Вдома, на роботі та на прогулянці. Гаджети стали невідʼємною складовою сучасного життя. А з впровадженням карантинних обмежень необхідність проводити час в Інтернеті – збільшилася.

"Все залежить від того, коли дистанційне навчання. В інстаграм точно годину в день сиджу, у фейсбук – можу не заходити. Як я довго можу без цього? Можу навіть тиждень без Інтернету. Просто дивлячись, якими справами займаюся і чим зайнята", – розповіла полтавка Неля Стародуб.

"Години чотири. Можу зовсім не заходити, можу кілька годин в день. Все залежить від того, як проходить мій день. У мене довго не виходить без Інтернету, максимум день, на крайній – два", – розказали Вікторія та Інна, полтавки.

Хм… скільки часу. За день, можливо, години три. Десь так. Близько трьох, – розповідає Роман Макаревич, полтавець. – Скільки часу зараз можете без Інтернету? – запитали ми.

– Зараз важко без Інтернету. Зараз не більше як тиждень, – додав Роман Макаревич, полтавець.

Експерти зазначають, що в сучасному ритмі життя люди є в більшій чи меншій мірі залежними від гаджетів.

"Ми йдемо на роботу з телефоном, ми не можемо вийти з будинку без перевірки соціальних мереж. Нам потрібно, щоб обовʼязково був Інтернет та вай-фай. Тому це вже можна модифікувати, як залежність", – прокоментувала психологиня Антоніна Радченко.

Нормою перебування в Інтернеті є до пʼяти годин на добу. Це не враховуючи виконання робочих завдань. 

Людина з інтернет-залежністю може проводити в мережі близько 20 годин, забуваючи про здоровий сон та їжу.

"Як і в будь-якій залежності це потрібно визнати. Коли є суттєва проблема, людина має замислитися, скільки часу вона проводить в Інтернеті. Зараз пропонуються дні детоксу, коли потрібно повністю видалити всі мережі, щоб прожити день в живу", – додала психологиня. 

Наслідками довгого перебування в Інтернеті є те, що у людини зникає бажання спілкуватись в живу, зʼявляються головні болі, розлади сну, болі у спині та хвороби кишково-шлункового тракту через нерегулярне харчування.

Марина Голега, Ярослав Журавльов, PTV полтавське Телебачення