Завершення епохи пластикових пакетів в Україні

04 червня 2021 0
Вже з 2022 року в Україні не можна буде розповсюджувати пластикові пакети. Як альтернативу можна використовувати торбинки багаторазового використання. А за порушення закону на підприємців чекає штраф - 1700 гривень.






Епоха пакетів в пакеті завершується.

Вже з 2022 року в Україні не можна буде розповсюджувати пластикові пакети в магазинах, аптеках і закладах харчування. Дехто вже знає, як діяти в майбутньому.
"Ми знаємо, що такий закон є, но поки нічого не знаємо ще. В нас вже й так є паперові пакетики, а також й тарілки", – розповіли продавчині.
"Ми вже їх мало використовуємо лише на доставлення. А так в нас є паперові пакетики, але пластикові по мінімуму намагаємося використовувати",
– повідомила адміністраторка Тетяна Ганжа.

 "Воно вирішиться все самостійно, постачальники відразу паперові привезуть. Якщо будуть паперові пакетики, будемо продавати в паперових пакетиках, яка різниця", – відповів продавець Михайло.

 А якщо ж шляхи вирішення не придумають, то за порушення закону передбачені штрафи від 1700 гривень.

Як альтернативу пластиковим пакетам можна використовувати й ось такі екоторбинки багаторазового використання.

 Однак, не у всіх магазинах їх можна зустріти на касі.
 "У такому випадку ми бачимо два пакети: паперовий та пластиковий пакет. На цьому пакеті до речі для споживачів виробник розмістив важливу інформацію, що цей пакет буде розкладатися понад 500 років. Якщо порівнювати саме ці два, то краще паперовий пакет, тому що він розкладається від 6 тижнів до 2 місяців", – розповіла керівниця проєктів ГО "Еколтава" Марина Садкіна.

А ось для овочів або фруктів, можна використовувати такі мініторбинки. Але не всі полтавці про них знають.
 "Я й такі, й такі використовую, різні бувають. Але полюбляємо старі, бо вони зручніші, в них рідке безпечно взяти".
"Пластикові вони звичайно не підходять, але що робити, якщо інших немає".

 "Мені подобаються пластикові пакети, хоча розумію, що це не зовсім добре".


 "В мене є сіточки для овочів та фруктів. Намагаємося з цим боротися, але важко від них відмовитися".


"Я люблю одноразові, бо в них все поклав, а потім їх викинув. Й не потрібно їх збирати й кілька разів використовувати. Це неправильно".
 Відмова від пластикових пакетів передбачає за собою покращення екологічної ситуації в країні. До прикладу, на Макухівському сміттєзвалищі найбільше відходів саме із пластику.