Другий випадок поліомієліту в Україні: захворів дворічний хлопчик

24 січня 2022 0
Ольга Семенко
На Закарпатті в нещепленого дворічного хлопчика підтвердили поліомієліт.

24 січня Регіональна референс-лабораторія Всесвітньої організації охорони здоров’я в Гельсінкі підтвердила поліомієліт у дворічного хлопчика із Закарпаття. Про це повідомив Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

У зразку від дитини підтвердили поліовірус типу 2 (VDPV-2). Він подібний до визначених восени на Рівненщині. Симптоми захворювання в дитини з’явилися 13 грудня 2021 року під час перебування в львівській лікарні, через інше захворювання. 24 грудня хлопчик вже мав ознаки млявого нижнього парапарезу (неврологічний синдром, що вражає дві кінцівки).

За словами матері, батьки відмовилися щеплювати дитину, контактів із дітьми, які нещодавно отримали щеплення, не було. Дитина проживає в сім’ї одна, рідних братів і сестер не має. Сім’я проживає в окремому будинку, умови проживання задовільні, водопостачання децентралізоване. 

28 грудня відібрали зразки та направили в Центр громадського здоров’я для дослідження в референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусологічних та особливо небезпечних патогенів. Позитивний результат підтвердила й лабораторія ВООЗ у Гельсінкі. Триває епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції.

Це вже другий підтверджений випадок поліомієліту типу 2 в Україні.