Маски, голки та шприци: працівники міської лікарні № 5 виносять медичні відходи на загальний смітник

11 листопада 2020 0
Працівники лікарні, де надають допомогу хворим на COVID-19, виносять медичні відходи на сміттєвий майданчик загального користування. Проти працівників розпочали службову перевірку.


Медичні рукавички, халати, маски для кисневих концентраторів, шприци з голками. Все це та ще безліч медичних відходів лежать на звичайному смітнику загального користування.

"Я дивилася, тут страшне, і голки лежать. Я взагалі не уявляю, як так. Тут і школа, і садочок, і ось такий смітник. Тут діти. Як тільки завершується навчання, дітей змушують прибирати та виносити траву на смітник", – сказала місцева жителька Людмила Петрова.

"Страшно, я дивлюся, що кофтина лежить, що лікарі вдягають, коли перевозять хворих. Вчора висіла на паркані, а сьогодні – на вулиці. Я вважаю, що це неправильно, їх мають якось утилізувати", – розказала місцева жителька Людмила.

Цей сміттєвий майданчик – поряд з пʼятою міською клінічною лікарнею, де надають медичну допомогу хворим на COVID-19. Одна з працівниць медичного закладу вивезла з лікарні мішок сміття.

– Це ви з лікарні привезли? – запитали ми.
–Так. Там медикаменти й коробки з "чистої зони". З тієї зони, де немає хворих, – сказала Наталія, працівниця лікарні.
– А як ліквідують з "брудної зони"? – додали ми.
 Приїжджають авто, ми все пакуємо в контейнери, обробляємо ззовні. Це наше сміття, що ми ним користуємося, – запевнила жінка.


Однак у сміттєвому мішку, окрім коробок з-під медикаментів, лежали крапельниці та голки до них, про які жінка змовчала. У самій лікарні коментують ситуацію так:

"Річ у тім, що у нас було неврологічне відділення, яке не давали під хворих на коронавірус. Там не було небезпечних відходів, можливо були маски, були шматки вати, то ми викидали у загальний контейнер. З другого числа у нас це категорично заборонено, у нас зараз звичайних хворих немає. Єдине, що можливо, якщо комусь стало погано, тобто людям без COVID-19, то таке може й вивезли. Але голки, навіть з "чистої зони", не мають виходити, їх мають спалювати", – розповіла завідувачка господарчої частини міської лікарні № 5 Людмила Твердохліб.

У наказі Міністерства охорони здоров'я, який регламентує утилізацію медичних відходів вказано, що медичні маски, халати та шприци також належать до групи інфекційних відходів.

"Вони повинні бути утилізовані, згідно з процедурою прописаної в наказі. А саме: зібрані в спеціальні контейнери, продезінфіковані. Після цього в контейнерах з маркуванням передані до спеціальних фірм до повної утилізації", – прокоментував Юрій Леонов, провідний експерт з біотехнології.

"Вчора з пʼятої лікарні за такою схемою вивезли 47 мішків небезпечних відходів. Зараз вже розпочали службову перевірку, будемо розбиратися", – сказала директорка Департаменту охорони здоров'я Вікторія Лоза.

Неправильно утилізовані медичні відходи – це джерело потенційно небезпечних хімічних речовин, мікроорганізмів та бактерій.

Марина Голега, Віталій Кваша, PTV Полтавське Телебачення