Кабмін ухвалив нові такси за незаконний вилов риби

06 жовтня 2023 0
Яніна Климань
Кабінет міністрів України ухвалив рішення про штрафи за незаконний вилов риби.

29 вересня Уряд ухвалив постанову № 1042, якою затверджено такси для обчислення розміру шкоди, завданої порушенням законодавства про рибне господарство внаслідок незаконного вилову, знищення або пошкодження водних біоресурсів, а також незаконного знищення чи погіршення середовища їх існування.

Ця постанова систематизувала підхід до розрахунку збитків за незаконний вилов риби. Зокрема, вона скасувала методику розрахунку збитків для підприємців, яка містила складні формули з багатьма складовими, що не враховували розмір шкоди, заподіяний водним мешканцям.

Тобто тепер збитки, завдані рибному господарству, розраховуватимуться за єдиним підходом, не розділяючи порушників на фізичних та юридичних осіб. Про це повідомили у Державному агентстві меліорації та рибного господарства України.

Розмір такси за незаконний вилов у рибогосподарських водних об’єктах України одного екземпляру сома складає 5117 грн, сазана – 3706 грн, судака – 3587 грн, щуки – 3468 грн, окуня – 3162 грн, ляща – 1649 грн, лина – 1598 грн тощо.