Як у Полтаві миють та дезінфікують громадський транспорт під час локдауну

19 січня 2021 0
Взимку до громадського транспорту наносять бруд з вулиці. Салони маршруток, автобусів та тролейбусів не встигають прибирати. Полтавці до цього ставляться з розумінням. З початку карантину громадський транспорт мають ще дезінфікувати спеціальними засобами.

В середині січня у Полтаві почалися снігопади. Люди наносять бруд з вулиці до салонів маршруток, автобусів та тролейбусів.

Через сніг та ожеледицю підлога в громадському транспорті – брудна і слизька. Полтавці до ситуації ставляться з розумінням.

"Я думаю, в маршрутках належним чином прибрано, тролейбуси дезінфікують", – сказала жінка.

"Дивлячись, який власник, яка маршрутка. Буває, заходиш – брудно, буває – чисто", – розказав чоловік.

"Чисто, але ж зараз ожеледиця, тому, звісно, буде трохи води. А так чисто", – прокоментувала жінка.

"Нормально. Все влаштовує", – сказав хлопець.

"По-різному буває. Зараз, бачите, наносять за ногами, а в цілому, можна сказати, більш-менш", – сказала жінка.

"Зараз така пора року. Тролейбус же не може весь час митися, розумієте?", – сказала жінка.

Ось що кажуть про алгоритм обробки та миття маршруток водії.

– Після того, як заїжджаємо, тоді й миємо, – розповів водій маршрутки Сергій Кошляк.

– А протягом дня? – запитали ми. – І протягом дня. – Ви самі цим займаєтесь чи хтось Вам допомагає?

– Допомагають.

– У Вас є якісь засоби?

– Так.

"Всередині мию все своїми руками. Просто ж немає ні колонок, ні води, ніде нічого. Все треба брати з собою. Мию тим, що дають на мийці. Там у них воно своє. Я не знаю, що в них там за хімія, просто беру і все", – розповів водій маршрутки Григорій Сергієнко.

Очільник перевізників ситуацію коментує так:

"Всі маршрутні транспортні засоби дезінфікуються кожен день. Після рейсів обробляються сильним токсичним засобом. Після нього треба провітрювати", – сказав голова "Асоціації перевізників Полтавщини" Юрій Лупаєнко.

Окрім миття, транспортні засоби мають дезінфікувати. Ось як це роблять в комунальному транспорті – тролейбусах та автобусах. У депо повідомили, що роблять це двічі на день.

"Обробляється кожен транспортний засіб, який вʼїжджає на територію підприємства. Препарати хлоровмісні, такі про які медична частина надала висновок про те, що ними може здійснюватися санітарна обробка", – розповіла заступник начальника з адміністративної діяльності КП "Полтаваелектроавтотранс" Світлана Гришкова.

Така дезінфекція здійснюється з початку карантину. Однак, аби вона не спричинила шкоди для пасажирів, після обробки салонів транспортних засобів їх мають провітрити протягом 15-30 хвилин.

Дарина Литвак, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення