У Полтаві проводять безкоштовну мамографію

04 березня 2021 0
Міські клінічні лікарні роблять безкоштовне обстеження грудей за попереднім записом та електронним направленням від сімейного лікаря. Здоровим жінкам такий огляд варто обов'язково проходити раз на рік.

Після 40 років кожній жінці потрібно раз на рік проходити мамографічне обстеження. Зазвичай у лікарнях це платна послуга.

У першій міській клінічній лікарні мамографію проводять безкоштовно.

"У нас можна пройти безкоштовну мамографію за програмою медичних гарантій за електронним направленням, який виписує лікар, який вважає, що потрібно провести це обстеження", – розповів медичний директор першої міської лікарні Вадим Недоборенко. Таким мамографом можна обстежувати й маломобільні групи населення. Огляд проходить із дотриманням всіх карантинних вимог.

"Саме з цієї причини ми й проводимо такий запис. Поверхні ми оброблюємо після кожної жінки, дотримуємося тієї експозиції, якої потрібно. Медичні працівники в засобах індивідуального захисту. Жінки відповідно також", – доповнив медичний директор 1-ої міської лікарні Вадим Недоборенко. 

Також обстеження можна зробити у 4-ій міській клінічній лікарні. 

"Також у нас наявний мамолог у 3-ій міській лікарні, але у зв’язку з тим, що зараз заклад надає допомогу хворим на коронавірус, цей мамограф не проводить обстеження", – сказала головна спеціалістка Управління охорони здоров'я Антоніна Квачан. 

Жінки, у яких виявили патології, мають обстежуватися не рідше, ніж раз на півроку.

"Раз на місяць жінка повинна сама оглянути себе. Якщо у неї виникають якісь підозри, потрібно звернутися до сімейного лікаря. А сімейний лікар вже направляє сюди", – зауважив заступник головного лікаря з медичної частини КП "ПОКОД ПОР" Артем Айкян. 

А жінки до 25 років проходять обстеження у гінеколога, і за необхідністю роблять УЗД молочних залоз раз на рік.

Ірина Яременко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення