У селі під Полтавою люди живуть без зв'язку, магазинів та громадського транспорту

01 вересня 2021 0
У селі Зорівка проживає близько 60 людей. Місцеві жителі не мають зв'язку, до них не їздить громадський транспорт. А єдиний магазин працює два рази на тиждень, і той можливо незабаром закриють.




Без зв’язку, навчальних закладів, громадського транспорту та магазину – саме так живуть мешканці села Зорівка, що за 12 кілометрів від Полтави.

"Село занепадає, нікому ніякого діла", – сказав місцевий житель Олександр Герасименко.

Цей магазин стоїть тут вже декілька років. Раніше він працював три рази на тиждень, потім графік змінили й магазин працює лише два дні. Зараз же крамниця під загрозою закриття.

"Продукти були ті, які необхідні для проживання у селі. Спиртного не було нічого, лише крупи, олія, цукерки та хліб. Їздимо скуплятися у Гожули, а хтось на Браїлки", – розповів місцевий житель Іван Луценко.

Однак, їздити в сусіднє село можуть лише власники автівок, адже в Зорівку громадський транспорт не їздить, а до найближчої зупинки йти майже чотири кілометри.

"Люди старенькі в місто не поїдуть, а треба ж хоча б хліб купити, а йти треба далеко, де є зупинка та ще й дорого їхати", – відповіла місцева жителька Олександра Герасименко.

Дізнатися, що ви приїхали в Зорівку важко, адже жодних знаків про початок населеного пункту немає. Мешкає в селі близько 60 людей й здебільшого це пенсіонери.

"Немає тут нічого. Раніше був клуб, там показували кіно. Що тут може бути й для кого? Люди тримають тут господарство", – повідомив місцевий житель Володимир Вороненко.

Й таке село в Полтавській територіальній громаді не одне. Наразі до міста приєдналося 55 сіл, 18 з яких мають населення менше ніж 20 людей.

"Щоб там влада не робила в селі, де мешкає 11 людей неможливо встановити магазин, бо це буде збитково для підприємців. А питання транспорту має вирішувати районна адміністрація", – наголосив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ігор Петріченко.

Однак, чи з’явиться хоча б транспорт в селищі не відомо, бо кабінет старости був порожнім. Але й змусити адміністрацію облаштувати населений пункт комфортними умовами для проживання законодавчо не можна.

"Відповідно до законодавства, таких вимог немає, тому й не в кожному селі є це. Це питання має вирішувати орган місцевого самоврядування", – розповів директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

Тож облаштовувати комфортні умови для проживання мають самі жителі села, а здобувати освіту чи здійснювати покупки поки жителі села Зорівка мають за чотири кілометри від села.