На Центральному ринку купи гнилих овочів та фруктів валяються біля сміттєвих баків та на території базару

19 серпня 2021 0
У розпал продажу овочів та фруктів на ринках Полтави смітники переповнені органічними відходами, через це калюжі з рідиною розтікаються на дорогу поруч. У місті немає компостування органічних відходів, й коли з'явиться невідомо.


Гнилі огірки, персики, кавуни та інші овочі. Цим всім добром переповнені сміттєві баки біля Центрального ринку, а ще навіть й 12-тої немає. Через це смердюча рідина з баків розтікається на дорогу поруч. Окрім того, гнилі овочі та фрукти розкидані й на території ринку.

"Багато в кого псується, бо привозять великою кількістю. Якщо багато сміття біля баків, то нехай викидають в баки, а то залишають в ящиках біля баків, люди потім приходять збирають собі", – сказала продавчиня Наталя Коваленко.

"В основному ми не викидаємо, у нас дуже мало буває зіпсованого товару. У нас люди забирають курям, наприклад, качкам, а так ми сміттєві баки не перевантажуємо", – розповіла продавчиня Валентина Омельченко.

На Центральному ринку прибирають, а відходи вивозять регулярно, повідомили в адміністрації базару.

Нормально, чисто на скільки це можливо. У нас нормально вивозять кожного дня, – сказав старший зміни Анатолій.
– А о котрій приїжджають вивозять? – запитала журналістка.
Ввечері близько 16-ї, – повідомив старший зміни Анатолій.

Викинуті овочі та фрукти могли б принести користь та гроші, але натомість гниють у смітниках, розповів еколог.

"Шкода, що це просто пропадає, з цього можна заробити гроші. Весь цивілізований світ перейшов на те, що органічні відходи компостуються й потім використовується для покращення живлення рослин. Чому досі цього не роблять у Полтаві це треба запитати у міської влади", – сказав завідувач кафедри екології ПДАА Павло Писаренка.

"У нас в "Декоративних культурах" є компостні ями в яких перероблюється виключно органіка – це листя дерев, трава те, що не бродить і не збуджує інфекційні хвороби. А от після бродіння та перероблювання овочів і фруктів виникають грибки й інфекційні захворювання. Це повинне бути спеціалізоване обладнання", – повідомив перший заступник міського голови Полтави Валерій Пархоменко.

Тож у Полтаві наразі сортують лише скло та пластик, а от чи почнуть полтавці компостувати органіку – поки що залишається питанням. Бо майданчика для перероблення у місті немає.