Незабаром за безкоштовні пакети в супермаркетах доведеться платити

24 листопада 2021 0
У грудні безкоштовні пакети "маєчки" стануть платними. Уряд хоче встановити на них ціну від двох до трьох гривень, в залежності від виду. Наразі ж в Україні увесь пластик, окрім пляшок просто відправляється на звалища.





В Україні безкоштовні пакети "маєчки" стануть платними. Коштуватимуть від двох до трьох гривень. Така ініціатива допоможе українцям звикнути до використання біорозкладних матеріалів та зменшити обсяг використання пластику.

За даними експертів, щороку пересічний українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, тоді як в ЄС цей показник наближається до 90.

Полтавці по-різному ставляться до цього нововведення.

"Не буду купувати. Що робити не знаю, можливо буду зі своїм ходити. Потрібно це вдосконалювати та більше популяризувати, щоб люди розуміли, що екологія забруднюється", – сказав покупець Віталій.

"Це я нашила зі старого плаща такі сумки. Ми вже давно не користуємося поліетиленом. Ви подивіться, що робиться довкола. Все навколо засмічене, навіть в лісосмугах той пластик на деревах висить", – розповіли полтавці Людмила та Олексій.

"Накуплю заздалегідь пакетів і буду ними користуватися. Без них просто неможливо", – поділилася полтавка Алла Дмитрова.

"Свої приносити буду, мабуть. Не впевнена, чи це допоможе нашій екології. Потрібна заміна пакетів на паперові, якби вони були наявні в магазині, то я б ними користувалася", – розказала покупчиня Марина.

"Буду купувати тепер ці пакети там, де вони будуть. У кишеню ж не братиму товари. Іншого виходу немає. Можна й на біопакети перейти, але з нашими потужностями в країні це неможливо. А їх купляти буде ще дорожче", – прокоментував покупець Владислав.

Буду комбінувати, й своє приносити й на паперове переходити, – сказала покупчиня Зінаїда.
– Як ви думаєте, це допоможе українцям змінити своє ставлення та менше використовувати пластику? – запитали.
Якщо стануть платними, то однозначно.

"Я думаю, що їх зовсім треба скасовувати та перейти на паперові пакети. Поки люди не цікавляться альтернативними видами, бо це не набуло чинності ще", – сказала продавчиня Наталія.

"Взагалі, я вважаю, що краще відмовитись від цих пакетів. Коли будуть паперові, нам легко буде перейти", – сказала продавчиня Олена.

Еколог зазначив, що в Україні до 95 відсотків відходів не перероблюються і просто їдуть на звалища.

"Там немає прямої заборони на те, що пакети не можуть бути безплатними й потрібно обов'язково знімати плату, але зміна вимог до їх характеристик, призведуть до того, що вони стануть платними", – сказав представник ГО "Еколтава" Максим Макуха.

Наразі в Україні ринок біорозкладних пакетів не настільки розвинений, аби задовольнити повною мірою потреби українців.

"Запуск такої системи в Англії, коли поліетиленові пакетики почали коштувати одну четверту фунта, то люди вже почали задумуватися і брали їх набагато менше. І використання таких пакетів зменшилось на 70-80 відсотків", – розповіла керівник юридичного відділу Міжнародної благодійної організації "Екологія-право-людина" Ольга Мелень-Забрамна.

Закон про обмеження обігу пластикових пакетів Верховна Рада ухвалила ще у червні 2021 року, але для його впровадження було необхідно встановити мінімальні роздрібні ціни. З січня 2022 року за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів передбачений штраф від 1700 до 3400 гривень.