Полтавський хірург, який оперує бійців на війні, став Лауреатом "Ордену Святого Пантелеймона"

10 серпня 2022 0
Яніна Климань
Хірург Сергій Панасенко із Полтави, який рятував поранених на Майдані й наразі на передовій оперує бійців, став переможцем всеукраїнського конкурсу "Орден Святого Пантелеймона".

9 серпня у Києві відбувся Всеукраїнський конкурс Відзнаки за професіоналізм та милосердя "Орден Святого Пантелеймона".

Серед 23 лауреатів від Полтавщини у номінації "Честь медичної професії" єдиний переможець – доктор медичних наук, доцент, завідувач кафедри №3 Полтавського державного медичного університету, провідний хірург Сергій Панасенко. Його нагородили орденом за самовіддане служіння українському народу, мужність і стійкість у боротьбі за здоров`я українців, за свободу і незалежність України у війні з російським агресором.

Сергій Панасенко не зміг взяти участь в урочистостях, адже наразі хірург на фронті, повідомляє сайт Полтавського державного медичного університеті.

Рятував майданівців у 2013 році та зробив кілька унікальних операцій. У лютому 2014 року в організованій операційній у кафе "Млинці" рятував поранених. Це була єдина професійна медична лікарська бригада на Майдані.

Панасенко Сергій Іванович – доктор медичних наук, доцент, завідувач кафедри хірургії №3 ПДМУ, заступник голови ГО "Асоціація хірургів Полтавщини", експерт Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА з хірургії.

Загальний трудовий стаж – 33 роки, лікувальний – 23 роки, науково-педагогічний – 20 років. Навчався в Українській військово-медичній академії, був президентським стипендіатом, має персональні заохочення Міністра оборони.

Після звільнення в запас, із 2002 року працює в ПДМУ, де пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри – керівника хірургічної клініки. Автор і співавтор 103 наукових та науково-педагогічних праць, співавтор двох підручників, шести патентів України та 37 раціоналізаторських пропозицій.

Він виконав унікальну, першу в Україні й одну із 7 відомих у світі успішних операцій при травматичному розриві шлуночків серця.


24 лютого 2022 року як офіцер запасу був мобілізований до лав ЗСУ на посаду ординатора хірургічної клініки (м. Харків). Зараз – начальник передового хірургічного відділення. Нагороджений медаллю "За врятоване життя", "За оборону Барвінково", орденом "Б. Хмельницького III ступеня".