В Україні почали переходити на електронні лікарняні

10 червня 2021 0
Ольга Семенко
До 1 вересня всі лікарні мають перейти на е-лікарняні.

4 червня в Україні почали перехідний період впровадження електронних лікарняних. Він діятиме до 31 серпня, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

До 31 серпня медзаклади видаватимуть як електронні, так і паперові листки непрацездатності, але щойно заклад оформить перший е-лікарняний, йому забороняється видавати паперові.

Проте є виключення:

- якщо листок непрацездатності відкрили до появи в закладі технічної можливості формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність;

- за категорією "Вагітність та пологи", особам, тимчасова непрацездатність яких зумовлена психічними розладами або ВІЛ. До 1 вересня ці категорії осіб отримуватимуть виключно паперові листки непрацездатності.  

Лікар не виписує безпосередньо е-лікарняний, а формує відповідний медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я. На підставі цього е-лікарняний автоматично створюється в Електронному реєстрі листків непрацездатності. За результатом внесення даних, лікар підписує сформований медичний висновок своїм КЕП. Пацієнт одразу отримує смс-сповіщення про сформований медичний висновок і на його підставі може отримати е-лікарняний. Роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про е-лікарняні в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Електронних послуг Пенсійного фонду України.

Не мають права на формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я:

- лікарі центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій переливання крові, закладів судово-медичної експертизи, бальнеологічних лікарень, грязелікарень, косметологічних і курортних поліклінік;

- лікуючі лікарі суб’єктів господарювання всіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичних показань.