Дині, які продають на полтавських ринках, їсти небезпечно

29 червня 2021 0
На полтавських ринках почали продавати дині та кавуни. За кілограм ягоди доведеться сплатити від 20 до 40 гривень. Але не поспішайте їх купувати, адже кількість нітратів у дині перевищує норму майже вдвічі.






На полтавських ринках почали продавати кавуни та дині. Але куштувати останні поки небезпечно, адже вміст нітратів в цих ягодах перевищує норму майже вдвічі.


"Провівши дослідження та отримавши певні показники ми можемо сказати, що вміст нітратів в кавуні не перевищує максимально допустимі рівні, а ось до дині є питання. Тут вміст нітратів перевищує максимально допустимі рівні", – повідомила завідувачка лабораторії № 14 Тамара Матвієнко.

Продають ягоди на прилавках близько тижня. Кавуни привозять з-за кодону, а ось дині українські.


"У нас Мелітополь. Люди потрошку, але вже беруть", – сказала продавчиня.

"Херсонські дині. Скарг поки ніяких немає, вона дуже солодка та смачна", – відповів продавець.

Ціна майже однакова. За кілограм дині доведеться сплатити від 30 до 40 гривень, а ось кавун коштує – 20 гривень за кілограм. Дехто с полтавців вже встиг скуштувати ранні ягоди, але іншим поки не рекомендують.
 
"Ми брали з Туреччини привезенні, то не зовсім смачні. Хоча солодкий, але я вважаю, що рано купувати таку продукцію, треба дочекатися сезону".


"Купував один і мені не сподобався. Вони напевно тепличні й тому ще не солодкі".

"Вони насичені різними концентратами. Трохи пізніше, десь в кінці липня. Вже можна буде купувати, а зараз ні".

"По-перше, дорого, а по-друге, я не впевнена в їх якості. Тому що, я колись вже травилася кавунами я знаю, як це".

"Я вважаю, що ще рано, можливо там є якісь нітрати або щось інше. Чекаємо трохи пізніше".

Якщо ж ви не переймаєтеся кількістю нітратів у цих ягодах, то при виборі слід звертати увагу на цілісність та шкурку. Якщо вона блискуча та тверда – це знак стиглого кавуна або ж дині.