У Полтаві відбудеться допрем’єрний показ фільму "Залізні метелики"

06 липня 2023 0
Яніна Климань
В полтавському кінотеатрі Wizoria покажуть допрем’єрний показ документальної картини "Залізні метелики" про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній в Україні.

8 липня в Полтаві відбудеться допрем’єрний показ документальної картини "Залізні метелики" про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни. Захід розпочнеться о 17:00 у кінотеатрі Wizoria в РК "Колос" за адресою: вул. Гоголя, 22. Стрічку особисто представлять режисер Роман Любий та продюсер і оператор Андрій Котляр, а після показу пройде обговорення. Квитки вже в продажу на сайті кінотеатру.

В обмежений прокат фільм вийде 20 липня — покази будуть приурочені дев’ятим роковинам трагедії MH17. Допрем’єрним сеансом у Полтаві розпочинається промотур картини, який охопить також Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Вінницю, Хмельницький, Житомир, Київ, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Одесу, Миколаїв і Запоріжжя.

Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. Стрічка "Залізні метелики" розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років.

Вперше "Залізні метелики" побачили світ на "Санденсі" — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у секції World Cinema Documentary Competition. Європейська прем’єра відбулася на Берлінале. Фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter, також він увійшов у програму "Горизонти" Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах.

Українська прем’єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA. Фільм отримав головний приз конкурсу Right Now! — нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Картину створили кінооб’єднання "Вавилон’13" у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. Продюсери: Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Гьотце.