Від півтори й до десяти тисяч гривень: скільки грошей витратили полтавці за зимові свята

08 січня 2021 0
Полтавці за період свят більше коштів витрачали на подарунки, а на святковому столі дехто економив. За статистикою, кожен українець на цьогорічні свята витратив близько чотирьох тисяч гривень.

Зимові свята завершилися і деякі полтавці вже підрахували скільки коштів витратили за весь період святкувань.

Поспілкувавшися з полтавцями ми дізналися, що найбільше коштів у цьому році наші містяни витрачали на подарунки, а на святковому столі дехто економив. 

"Моя сім'я мешкає в іншому місті, я відправляла посилки, то на солодощі в мене пішло близько півтори тисячі гривень. Судячи з того, що я працюю у цьому торговому центрі, я вважаю, що люди не економили", – сказала полтавка Тетяна Агурєєва. 

"Багато, особливо багато на подарунки. Якщо й телефон рахувати, то десь 10 тисяч може вийшло на всіх, всім родичам", – розповіла полтавка Світлана Хрунічева.

"Все було дуже демократично, вдома і мінімум витрат. Не рахували, але все було мінімально, без делікатесів. У нас це традиція, ми не витрачаємо гроші на Новорічні свята", – розказала полтавка Оксана Кашуба.

"Тисячі дві витратили на стіл, мінімум, але на столі все було, всього вистачило. А з подарунками, я ж можу комусь подарувати подарунок і на 10 тисяч гривень", – сказала полтавка Юлія.

Попри те, що свята вже завершилися, ажіотаж у торговому залі цього магазину поки що не спав.

"Продукти дуже багато купували. Я на кулінарії працюю, то у нас дуже великі потоки людей. Ми просто падали з ніг від втоми. І нічого не змінилося, навіть сьогодні 8 січня", – прокоментувала продавчиня Ірина Подгорецька. 

За даними міжнародних платіжних систем, кожен українець на цьогорічні свята тільки на подарунки витратив близько чотирьох тисяч гривень. У великих містах тратили більше, ніж у регіонах.

"На свою власну, професійну думку, завдяки географічному розташуванню, історичним подіям, звичкам та певним минулим репресіям, культура на споживання харчів та різноманітних ласощів значно відрізняється від країн Європейського союзу, де споживання їжі та алкоголю на свята більш помірні, ніж в Україні", – розповів маркетолог Юрій Буділов.

У середньому відвідуваність магазинів під час свят зростає на 15-20 відсотків, а торговці у цей час отримують найбільший об'єм товарів на свої склади. А середній чек підвищується приблизно на 30 відсотків.