З першого лютого в магазинах подорожчали пластикові пакети

01 лютого 2022 0
В Україні з першого лютого ціни на пластикові пакети зросли до трьох гривень. Уряд встановив мінімальні роздрібні ціни на пакети ще у грудні минулого року. Наразі у Полтаві ціна за пакунок становить близько однієї гривні 50 копійок.





З першого лютого в Україні подорожчали пластикові пакети. Найдешевший пакунок коштує дві гривні, а за пакет з ручками й боковими складками потрібно сплатити три гривні. У Полтаві ціни підняли до однієї гривні 50 копійок. Однак, купувати їх полтавці за такою ціною не хочуть.

"Нехай альтернативу, якусь запропонують, щоб для наших зарплат було".

"В мене немає цілі перейматися за екологію. Поки є безплатний, то користуюсь. Бо їх напевно спеціально поклали".

"Вони коштують дорого. Хіба можуть вони коштувати три гривні, для нас це занадто".

Деякі полтавці вже давно ходять до магазину з власними торбинками.

"Купили в інтернеті й користуємося. Пакети це погано для екології, тому й вирішили", – зазначив полтавець Владислав Петрига.

Коштують екоторбини від 40 до 200 гривень в залежності від розміру. Однак, для екології вони теж можуть бути небезпечними.

"При розкладанні вони забруднюють ґрунт, то це не зовсім така альтернатива. Пакети для сипучих, м’яса та риби важко замінити, тому для них альтернативи й немає", – розповів еколог Володимир Калініченко.

На полтавських ринках дехто вже встановив свою ціну на пакети.

В мене платні, за десять копійок, – відповіла продавчиня Світлана.
А чи будете замінювати пластикові пакети і як саме? – уточнили ми.
Не знаю, ще, – відповіла продавчиня.

Інші ж видають пакети полтавцям безплатно разом з товаром.

"Поки ми користуємося пакетами, а як буде далі ми не знаємо. Можливо будемо встановлювати ціну на пакети", – сказала продавчиня Валентина Макуха.

"Ми плануємо й вже дізнавалися у постачальника. У нас будуть екопакети, ті що швидко розкладаються. Ціна буде трохи дорожчою нам, але ми будемо їх давати безплатно все одно", – відповіла продавчиня Жанна.

Заборона на безплатні пластикові пакети в Україні почала діяти з 10 грудня 2021 року. Однак, дотримуватися цих правил підприємцям та покупцям в Україні важко.

"Альтернативи немає. Тому спершу в Україні повинні бути заводи та підприємства, які будуть виготовляти екологічні тари. А вона повинна бути доступною й за доступною ціною, як для виробника упаковування, так й пересічному українцю, який буде використовувати їх замість пакетів", – повідомила директорка інституту бізнесу та технологій ПУЕТ Аліна Ткаченко.

Вже з 10 березня цього року розповсюджування пластикових пакетів, навіть за гроші, буде теж заборонено.