Литвиненко Сергій – хорунжий УНР та український скульптор

05 серпня 2022 0
Поліна Кузнецова
Відомий український скульптор, який створив портрети Івана Франка, Тараса Шевченка, Андрій Шептицького та Івана Мазепи.


Литвиненко Сергій Григорович – український скульптор, хорунжий армії УНР, автор надгробка Івана Франка.

Сергій Григорович народився 5 жовтня 1899 року у Пирятині, що на Полтавщині. У 1917 році скінчив Лубенську гімназію та з 1919 року вступив до служби у лави армії Української Народної Республіки. З 1920 до 1922 рік перебував у таборі інтернованих українських військових у Ланцуті та Вадовицях.

З 1924 до 1929 року навчався у Краківській Академії мистецтв, де і почав свій творчий шлях. Закінчив академію з відзнаками та за рекомендаціями викладачів поїхав підкорювати Париж. Після численних виставок у Тюїльрі, у 1930 році, повернувся до Львова.

У 1933 році на замовлення виконав чотири скульптурні портрети відомих особистостей, таких як: Іван Франко, Тарас Шевченко, Андрій Шептицький та Іван Мазепа.
Того ж року закінчив роботу над нагробним пам’ятником Івана Франка у Львові – ця робота виявилася найвизначнішою для автора.

З 1944 разом із дружиною іммігрував до Німеччини, а у 1949 році у США, де стає головою Об’єднання Митців Українців у Америці.

А про подальше життя та творчий розвиток в Америці автора надгробка Івана Франка можете дізнатися у книзі "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко);

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію;

3.Трохи очікування і книга у ваших руках.

Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.