Інсульт — як його відрізнити та надати першу допомогу

31 січня 2024 0

Медицина знає безліч патологій, які проявляються головним болем — мігрені, гіпертонічний криз, інфекційні захворювання. Серед них і інсульт — грізне захворювання, що виникає через порушення мозкового кровообігу. Його можна вважати однією з найнебезпечніших хвороб, тому без негайного надання допомоги високий ризик безповоротної втрати багатьох навичок. Водночас дуже важливо якнайшвидше виявити цей діагноз і звернутися до лікаря. Займатися самолікуванням не слід через великий ризик неефективності терапії та розвитку тяжких ускладнень. Лікування призначить лікар, а прописані препарати ви зможете знайти на сайті https://anc.ua/ — там представлений великий перелік сертифікованих в Україні препаратів для лікування інсульту.


Як запідозрити інсульт

 

Як правило, симптоми розвиваються раптово, інтенсивність їхнього прояву швидко зростає. Запідозрити порушення мозкового кровообігу можна, якщо є:

               
  1. Різкий головний біль та запаморочення. Ішемія призводить до подразнення мозкових оболонок, через що людина починає відчувати виражену цефалгію.
  2.            
  3. Асиметрія обличчя. Через ішемію страждають певні структури мозку в одній із півкуль. Через це спостерігається парез мімічних м'язів.
  4.            
  5. Частковий парез кінцівок. Розвивається внаслідок цих же причин.
  6.            
  7. Порушення ковтального рефлексу та утруднення мови. На роботу язика та м'язів глотки також впливає порушення кровопостачання мозкових центрів та некроз нервової тканини.
  8.            
  9. Блювота. Виникає через роздратування блювотного центру у мозку.
 

У деяких пацієнтів також спостерігаються порушення зору та непритомність. За перерахованими симптомами необхідно запідозрити розвиток інсульту і звернутися до служби екстреної медичної допомоги, оскільки обов'язково потрібне медикаментозне лікування.


Що робити, якщо є підозра на інсульт

 

Якщо з'явилися перераховані симптоми, необхідно викликати швидку та надати хворому першу долікарську допомогу:

               
  1. забезпечити спокій у ліжку, покласти людину на подушку так, щоб голова розташовувалась вище за тулуб (на випадок геморагічного інсульту, під час якого триває кровотеча);
  2.            
  3. забезпечити у приміщенні свіже повітря та прибрати тісний одяг, який може заважати хворому дихати;
  4.            
  5. стежити, щоб блювотні маси не перекрили дихальні шляхи — повернути голову на бік і притримувати її під час нападу нудоти у безпечному положенні.
 

У лікарні проводиться діагностика, призначаються відповідні препарати. Їхнє застосування залежить від механізму дії. Наприклад, ви можете ознайомитися з тим, як діє «Ксарелто» (один із популярних препаратів при інсульті) за посиланням https://anc.ua/product/ksarelto. З його механізму дії зрозуміло, що його призначають при ішемічному інсульті.