Вишукана закуска зі свинячого сала: італійське Лардо в домашніх умовах

05 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Покроковий рецепт старовинного делікатесу із сала.

Лардо – старовинна страва італійської кухні, яка являє собою засолене свиняче сало зі спеціями. Найдавніше за походженням та найбільш відомим у наш час є лардо з селища Колонната (регіон Тоскана). За способом приготування лардо дуже схожий на шпик, а їдять його зазвичай в чистому вигляді, нарізаним на тонкі скибочки. За вартістю традиційне лардо поступається хіба що таким делікатесам, як хамон та прошутто Сан Даніеле. Однак, таке сало можна приготувати і власноруч.

Інгредієнти:
• свиняче сало, краще зі спинки - 1 кг;
• велика морська сіль - 200 гр;
• звичайна сіль - 150 гр;
• вода - 500 мл;
• кориця мелена - 1 ч. л .;
• гвоздика мелена - 1\2 ч. л .;
• перець горошок - 1 ч. л .;
• фенхель - 1 ч. л .;
• розмарин - 1 ч. л .;
• лавр - 10 листів;
• мелений перець - 1 ч. л .;
• голівка часнику;
• гвоздика - 2 шт.

Спосіб приготування:

1. Найкраще використовувати сало без м’яса. Якщо такого сала не знайшлося, м'ясо можна просто зрізати. Також на підготовчому етапі слід повністю зрізати шкірку, яка перешкоджатиме салу просочуватися прянощами.
2. Посипте сало звичайною сіллю з обох сторін.
3. Для дозрівання сала оберіть місткий пластиковий контейнер. Зсередини натріть ємність часником. Потім на дно викладіть половину лаврового листя, подріблений часник, інші немелені спеції та трохи звичайної солі. Саме сало з двох сторін обсипте меленими прянощами.
4. Сало покладіть в контейнер, і рясно присипте залишками лавра, часнику та інших прянощів, які використовувалися для устилання дня контейнеру. Зверху присипте це все морською сіллю.
5. Звичайну сіль розчиніть в 500 мл кип'яченої остуженої води і залийте отриманий розсіл в контейнер. Зверху сала висипте залишки крупної солі, щоб при накриванні ємності кришкою сіль потонула в розсолі.
6. Контейнер поставте на дно холодильника на 3 місяці. Готову закуску витягніть з розсолу та наріжте на тоненькі скибочки. Гастроексперти радять вживати Лардо з чорним хлібом або використовувати замість бекону для приготування піци чи інших італійських страв.