Гарбузовий мармелад в домашніх умовах

15 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Як приготувати корисний смаколик своїми руками.

Гарбуз – один з найбільш шанованих та популярних овочів українців осінньо-зимового періоду. Шанобливе ставлення до овоча в українській кухні відоме з давніх давен. Його оспівують в народній творчості, широко використовують в народній медицині та дієтичному харчуванні. І це зовсім не дивно, адже цей яскравий та смачній продукт не лише корисний, а ще й дуже смачний, страви, приготовані з нього, багаті антиоксидантами, зберігають велику кількість вітамінів та мікроелементів навіть при температурній обробці, а ще вони легко засвоюються, тому добре підходять для дітей. Гарбуз чудово підходить як для приготування гарячих, так і холодних страв. Цей овоч настільки універсальний, що його однаково часто використовують для приготування десертів та основних страв. Для приготування мармеладу краще вибрати гарбуз мускатних сортів. За рахунок того, що вони більш солодкі, цукрового піску в страву можна покласти менше. Гарбуз перед приготуванням обмиваємо з милом, очищаємо і нарізати на шматочки.

Є кілька способів термообробки гарбуза: Запікання в духовці. Для цього гарбуз ріжемо серпиками, з товщиною  2 – 3 сантиметри. Шматочки викладаємо на деко і випікаємо в духовці 35 – 40 хвилин при температурі 180 – 200 градусів. Пропарювання в пароварці. Нарізаємо гарбуз кубиками 3 на 3 сантиметри. В пароварку наливаємо воду і варимо 30 хвилин. Якщо немає пароварки, то можете скористатися спеціальною ємністю для варіння на пару, і відварити гарбуз у звичайній каструлі або мультиварці. Зварити гарбуз у воді. Ріжемо гарбуз кубиками, заливаємо водою так, щоб рідина покривала шматочки наполовину, і варимо під кришкою 15 – 20 хвилин. Розм’якшений гарбуз подрібнюємо блендером до однорідності. 

Інгредієнти: 

Гарбуз – 1 кг; 

Цукор – 400 г; 

Лимон – ½ шт. 

Покроковий рецепт приготування гарбузового мармеладу:

  1. До гарбузового пюре додаємо цукор і уварюємо масу протягом півгодини на самому маленькому вогні, не забуваючи при цьому постійно мішати гарбуз. 
  2. Після цього в каструлю додаємо свіжовичавлений лимонний сік і проварюємо мармелад ще хвилин 10. 
  3. Поки заготівля остигає, готуємо форму, в якій буде сушитися мармелад. Це може бути плоский лоток або деко з високими бортиками. Щоб мармелад не пристав до стінок, ємність застилаємо пергаментом або тонкою харчовою плівкою. Силіконові форми змащуємо олією. 
  4. Пюре виливаємо в форму шаром 1,5 – 2 сантиметри, не більше.
  5. Сушимо мармелад в духовці до того моменту, як маса стане пружною, а зверху утвориться щільна кірочка. Температура нагріву духовки повинна бути мінімальною. Сушити мармелад можна і при кімнатній температурі. Для цього піддон, не прикриваючи нічим зверху, залишаємо в теплі на 5 – 7 днів. 
  6. Готовий мармелад викладаємо на тарілку, нарізаємо порційними шматочками, і обсипаємо цукром або пудрою.