З 16 січня в Україні обов’язкове обслуговування державною мовою

16 січня 2021 0
Вікторія Бондаренко
Від сьогодні сфера обслуговування в Україні переходить на українську мову. У разі порушення прав споживача на отримання інформації та послуг українською мовою, необхідно звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови.

З 16 січня 2021 року сфера обслуговування повинна перейти виключно на українську мову. Це означає, що всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари та послуги державною мовою.

Зміни поширюються на підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичних осіб – підприємців, інтернет-магазини. Вони стосуються будь-яких закладів, що обслуговують споживачів. Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами й лише на прохання клієнта його можуть обслуговувати іншою мовою.

У разі порушення прав споживача на отримання інформації та послуг українською мовою, необхідно звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови. Поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail:[email protected].

Кримінальної відповідальності за порушення ст. 30 закону про мову не передбачено, тільки адміністративна. Штрафуватимуть порушників Уповноважений із захисту державної мови та його представники на місцях.

Спочатку представнику сфери обслуговування оголосять попередження з вимогою усунути порушення упродовж 30 днів. У разі повторного порушення протягом року буде складено протокол, на підставі якого мовний омбудсмен виносить постанову про накладення штрафу в розмірі від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5 100 – 6 800 грн).