У центрі міста цегла падає на голови полтавцям: хто відповість у разі нещасного випадку?

31 березня 2021 0
Якщо цеглина впаде з будинку та травмує перехожого, то відповідальність нестиме власник квартири, поблизу якої руйнується будівля або організація, що обслуговує будинок.

На вулиці Котляревського з будинку опадає цегла просто на тротуар. Територію огородили попереджувальною стрічкою. Однак якщо цеглина травмує перехожого, то одним із тих, хто нестиме відповідальність – власник квартири, біля якої руйнується частина будинку. 

– Багатоповерхівки є співвласністю всіх мешканців будівлі. У кожного є право власності на квартиру. І цей будинок є загальною власністю цих мешканців, – розповів заступник начальника управління житлово-комунального господарства міста Костянтин Малько.

– Тобто якщо скаржитися, то лише на власників? – уточнюємо.

– Так, і вони мають утримувати цей будинок в належному технічному стані, – відповів заступник начальника.

Позиватися можна не тільки на власника квартири, говорить юрист.

"Може нести відповідальність як організація, що утримує будинок, так і власник конкретної квартири, який не зберігає своє майно в належному стані та допустив до цього", – сказав юрист Тарас Захаров.

У Полтаві такої судової практики не було. Окрім цього необхідно аби подію зафіксувала поліція та швидка.

На деяких будинках для запобігання падіння цегли та тинькування облаштовані спеціальні решітки. Однак будівель з такими захисними екранами в місті менш ніж десять. Попри це полтавці продовжують ходити біля таких будинків.

– Та страшно, а що робити? Така конструкція стара. Я сам будівельник й знаю, що там дерев’яні дошки. А кому це робити? Будинки є на обслуговуванні ЖЕО, та ОСББ. Воно зараз незрозуміло", – сказав полтавець Євген.

– А давно опадає? – Я тут дуже рідко ходжу, – відповів чоловік. 

– Про те, що вони обвалюються ніхто не думає.

– Не страшно?

– Ні, а чому має бути? Ми по іншому жити не можемо, тому й збудемо так ходити, – сказав полтавець Сергій Васильович.

Визначити на кого саме потрібно позиватися має поліція, після того як зафіксує звернення.

Олександра Шилова, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення