З Макухівського сміттєзвалища на прилеглу територію витекла речовина темного кольору

18 лютого 2021 0
Невідома рідина витекла з-під піщаного обвалування Макухівського сміттєзвалища. У КАТП-1628 повідомили, що не проводили аналізу речовини. Проте на їхню думку, це може бути фільтратом, або ж талими водами з його домішками.

Це – Макухівське сміттєзвалище. Люди, які мешкають поруч, скаржаться, що на дорогу від сміттєзвалища витікає речовина темного кольору. 

"Часто воно горить, неприємні запахи, екологія порушена. Тут не може бути нічого хорошого. Його називають "чорне озеро" або болото. Люди часто хворіють. Думаю, що сміттєзвалище грає тут велику роль", – розповіла місцева жителька Олена Колєснікова.

"Запах неприємний та й постійно горить звалище. Дуже неприємно", – розказала місцева жителька Катерина Коробочка.

З Полтавського району на територію цього сміттєзвалища щодня привозять близько 350 тонн відходів. 

Рідину, яка витекла з Макухівського сміттєзвалища на дорогу, почали засипати комунальники. 

– Усуваємо витік, – сказав працівник КАТП-1628 Михайло Кудрик.

– Яким методом? – запитали.

– Землю засипаємо з трактора.

Начальник комплексу з видалення відходів у КАТП-1628 повідомив наступне.

"Достеменно сказати ми не можемо, тому що не робили відповідного аналізу і визначити хімічний склад і сказати, що це за речовина немає змоги. Ми припускаємо, що це фільтрат або ж талі води, бо є постійний процес гниття. Просто вода тане, можливо, вона просочується через піщане обвалування, можливо з частинами фільтрату", – розповів начальник комплексу з видалення відходів у КАТП-1628 Микола Костенко.

Раніше на території сміттєзвалища "Держекоінспекція" виявляла порушення. 

"Експлуатація сміттєзвалища здійснюється за відсутності деяких дозвільних документів. Є порушення правил використання полігонів, Зокрема, відсутність бар'єрів, суцільна огорожа навколо території. Також є велика проблема з фільтратом. Він витікає з території сміттєзвалища, оскільки відсутня дренажна система, яка б відводила його у визначене місце", – зазначила старший інспектор з охорони навколишнього середовища центрального округу "Держекоінспекції" Катерина Хмара.

Поблизу Макухівського сміттєзвалища є фільтратне озеро, яке востаннє планово "Держекоінспекція" перевіряла у 2019 році. 

"Було здійснено відбір проб ґрунту на земельній ділянці, де розміщене фільтратне озеро. Підтверджено забруднення земельної ділянки, також проведено заміри площі. Проведено відповідні розрахунки й виставлена претензія підприємству. ЇЇ сума близько 32 тисяч гривень", – додала інспекторка.

Станом на сьогодні підприємство ці кошти не сплатило. Сама ж рідина у фільтратному озері може містити ртуть, свинець, кадмій та інші важкі метали. Дослідити факт екологічних порушень на Макухівському сміттєзвалищі "Держекоінспекція" може після звернення громадян, або ж під час планової перевірки, яка запланована на 2023 рік.

Анастасія Абаніна, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення