У Полтаві завершилися лікарняні листи

18 березня 2021 0
З початку березня в лікарнях Полтави немає лікарняних листів. Замість них видають довідки з печатками. Однак з таким документом працівники не можуть отримати лікарняні виплати.

У медичних закладах Полтави замість лікарняних бланків видають аркуші з печатками, в яких зазначено, що людина хворіла. Проте за такою довідкою працівники не можуть отримати лікарняні виплати.

"Мені видали в лікарні ось таку довідку з мокрими печатками, що я хворіла, а не гуляла. Але бухгалтерія її не приймає, тому що їм потрібні бланки, а їх зараз немає. І в матері моєї також така ж сама ситуація", – розповіла Оксана Перехожа, полтавка.

Така ситуація не одинична. Полтавці в соціальних мережах скаржаться на те, що також не отримують листів тимчасової непрацездатності. У Полтавському центрі первинної медико-санітарної допомоги №2. Там ситуацію прокоментували наступним чином.

"У зв’язку зі збільшенням звернень до нашого закладу, збільшилась і видача тимчасових листків непрацездатності. І дійсно, зараз у нас немає бланків, але видаються довідки довільної форми, які потім буду замінені на лікарняні листи, коли вони у нас з’являться", – роз’яснила Аліна Деревеня, заступниця директора з експертизи тимчасової непрацездатності.

Зараз листів тимчасової непрацездатності немає в жодній лікарні міста. Тепер медичні працівники замість лікарняних листів виписують ось такі довідки.

"Зараз ми дійсно видаємо довідки, які будуть замінені, як тільки ми отримаємо бланки. І це правда, по всій Україні немає бланків лікарняних, тобто і на Полтавщині, на Сумщині й так далі. Це питання не від нас залежить, а від МОЗ. Коли ці бланки будуть надруковані, я не знаю", – сказав Сергій Котов, директор Департаменту охорони здоров’я міста.

"Дійсно, є проблеми з лікарняними. І чомусь, вони періодично виникають. У кожного лікарняного є відповідні ступені захисту, він має свій номер і може друкувати тільки на спеціальних поліграфічних комбінатах. Їх потрібно завчасно замовляти, а цього, на жаль, просто не відбулося", – розповів Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

При цьому у фонді соціального страхування зазначили, що навіть при наявності лікарняного листа виплати затримаються на місяць. Все через те, що фінансування недостатньо.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення