Рибне суфле по-французьки
Про користь риби написано не одну наукову працю. Білок риби засвоюється значно легше і більш повно, аніж його м’ясний аналог, а вміст практично всього набору амінокислот і мікроелементів особливо робить рибу незамінним продуктом у раціоні людини. Саме тому ми пропонуємо легкий рецепт унікальної та вишуканої рибної страви, яка сподобається усім без винятку: і дітям, і дорослим.
Для суфле можна використовувати будь-яку рибу. Але краще за все морську, в якій немає дрібних кісток. Це може бути хек, минтай, камбала, сьомга тощо.
Ми пропонуємо готувати з хека, оскільки він є досить бюджетним варіантом, однак від того не менш корисним.
До того ж ця страва допускає певний відступ від класичної рецептури у бік власних вподобань. Тож сміливо додавайте до її складу продукти за власним бажанням: від сметани і сиру, до панірувальних сухарів, щоб регулювати щільність. А надати страві неперевершеного смаку допоможуть овочі: консервовані, свіжі або заморожені. Найбільше пасуватиме до рибного суфле горошок, кукурудза, броколі, брюссельська капуста, гарбуз та кабачок. А якщо ви забажаєте замаскувати насичений рибний смак, сміливо додайте картопляне пюре, завдяки якому страва набуде більш витонченого смаку і ніжної текстури.
Інгредієнти:
Хек – 200 г
Яйця – 2 шт.
Вершкове масло – 3-4 ст. л.
Молоко – 100 мл
Панірувальні сухарі – 2 ст. л.
Оцет – 1 крапля
Сіль, чорний перець, спеції для риби – за смаком
Спосіб приготування:
- Очистіть хек від луски та шкірки. Ретельно промийте шматочки риби та, поклавши у каструлю, відваріть їх у підсоленій воді протягом 12 хв.
- Після цього зніміть каструлю з вогню та дайте рибі охолонути. Далі відділіть кістки від м’якоті і перебийте її у блендері до консистенції пюре.
- Відокремте жовтки від білків і додайте їх до фаршу разом з меленими сухарями, вершковим маслом, молоком, приправами та сіллю. Ретельно взбийте до однорідності.
- У глибоку миску вилийте білки, додайте дрібку солі, краплю оцту і збийте в піну за допомогою міксера. Обережно додайте отриману піну, а потім поступово додавайте її до рибного пюре. Робіть це обережно, щоб піна не осіла.
- Готову масу викладіть у змащену вершковим маслом та сухарями форму. Випікати слід протягом 10-15 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Ознакою готовності страви стане міцна скоринка із золотистого кольору.
- Готову страву за бажанням прикрасьте зеленню або овочами та подавайте до столу.