Як полтавцям вступити до лав територіальної оборони

31 січня 2022 0
Для того, щоб вступити до територіальної оборони необхідно звернутися до територіального центру комплектування. Охочим варто пройти професійно-психологічний відбір та медкомісію.





Полтавці, які бажають вступити до територіальної оборони можуть зробити це у територіальному центрі комплектування. Основне це – бажання, адже приймають майже всіх.

"Насамперед він звертається сюди. Це центр комплектування та соціальної підтримки. У цьому випадку міста Полтави. Людина, яка приходить, звертається до чергового і її далі направляють до батальйону, а потім одразу на формування справи", – повідомив начальник пресслужби Полтавського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін.

При вході людину направляють на так звану "співбесіду" з командиром.

Долучитися до проходження служби у резерві територіальної оборони можуть українці від 18 до 60 років. Охочі мають обов’язково пройти медичний огляд.

Також необхідно пройти професійно-психологічний відбір. Однією з задач тероборони є підготовка резервістів.

"Є військовослужбовці за контрактом, є резервісти. Вони призначені для того, щоб у випадку екстреної ситуації, відкритого конфлікту на основі операційного ядра бригади за допомогою резервістів формується бригада. Тобто це найпідготовленіші люди, вмотивовані", – додав начальник пресслужби Полтавського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін.

Самі полтавці готові йти обороняти Батьківщину, проте не всі.

– Якщо чесно, то я не дуже в курсі. Але взагалі, є спеціально навчені люди, військовослужбовці, які повинні цим займатися. У мене інша професія і нею займаюся.

– Це не для нас вступати, куди не треба.

–Мені краще писати картини, а не воювати.

– Нам же восьмий десяток. Готові точно.

– Можна було б. Чому ні. Щоб захищати нашу країну.

– Скоріше так, також хочу захищати країну.

– Звичайно, хочеться, щоб такого не було. Звичайно, піду в тероборону. За станом здоров’я я не військовий. Але думаю, все буде добре.

Всього у Полтаві створено п'ять батальйонів тероборони.

"Станом на сьогодні постійний склад сформований на 70 відсотків. Резервісти формуються. Робота триває", – розповів начальник управління з питань цивільного захисту Департаменту з питань оборонної роботи Полтавської ОДА Віктор Стеблянко.

Також в Обласні державній адміністрації запевняють, що Полтавщина готова до оборони.

"Система оповіщення справна, і виконує функції. Плани евакуації розроблені. Кожна громада знає своє завдання. Матеріальні резерви в області 96 відсотків накопичення. Є можливість розгорнути на 300 осіб наметове містечко у будь-якій точці області", – зазначив начальник управління з питань цивільного захисту Департаменту з питань оборонної роботи Полтавської ОДА Віктор Стеблянко.

А створення територіальної оборони має свої недоліки:

"Наскільки у нас тероборона сьогодні забезпечена, я думаю, що не дуже великий відсоток ми цього побачимо. В Збройних силах є проблеми з інженерним забезпеченням тих чи інших бойових частин", – сказав військовий експерт Ігор Козій.

Цивільні резервісти зможуть після навчання захищати область на рівні з військовими.