В Україні хочуть дозволити медсестрам в окремих випадках самостійно робити щеплення без залучення лікаря

13 жовтня 2021 0
Ольга Семенко
МОЗ винесло на громадське обговорення зміни, покликані спростити доступ до вакцинації.

Медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю "Медсестринство", планують дозволити в окремих випадках ухвалювати рішення про щеплення без участі лікаря. Відповідні зміни до наказу "Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень" винесли на громадське обговорення, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Згідно з ними, медичні сестри та брати зможуть робити профілактичні щеплення без залучення лікаря. Це стосується тих медсестер та медбратів, які пройдуть спеціальну підготовку з організації й техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо). У МОЗ наголошують на актуальності такого рішення в період пандемії коронавірусу та підйому інших гострих респіраторних інфекцій, коли медперсонал дуже завантажений.

Разом з тим, кожна людина зможе обрати чи погоджуватися на консультацію та вакцинацію без залучення лікаря, чи звернутися до нього перед вакцинацією. Також, визначили перелік станів та ситуацій, за яких обов’язковий висновок лікаря щодо вакцинації.  

Пропозиції та зауваження до проєкту наказу можна надсилати до 10 листопада 2021 року до МОЗ у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, або на e-mail: [email protected]