За місяць дії мовного закону на Полтавщині зафіксували 15 порушень

16 лютого 2021 0
Вже місяць на Полтавщині діє мовний закон, який передбачає обслуговування відвідувачів лише українською мовою. До Уповноваженого із захисту державної мови з Полтавщини надійшло 15 звернень, а до Держпродспоживслужби лише одне.

Виключно українською, або штраф. Вже місяць в Україні діє закон про мову, який передбачає обслуговування відвідувачів лише державною мовою. Працівники сфер надання послуг говорять, що до нововведень вже звикли.

"Я намагаюсь, але по-різному все виходить. В основному, я намагаюсь говорити українською. Люди не просять всі дуже добрі, тому ніяких проблем немає", – повідомила продавчиня Євгенія.

"Я спілкуюсь українською мовою з народження. Люди не просять перейти на іншу мову, але навіть, якби й просили, то я б відмовив. По-перше, це моя позиція, а по-друге, мій російський діалект жахливий", – розповів бариста Едуард.

Звертатися із повідомленнями про порушення можна до Уповноваженого із захисту державної мови, всього за місяць від жителів Полтавської області надійшло 15 звернень. Зокрема, 6 заявників поскаржилися на відсутність української версії сайтів, 4 скарги були щодо використання недержавної мови посадовими особами, а інші 5 звернень щодо обслуговування клієнтів іноземною мовою. Якщо інформація, вивіски, маркування або меню надане іноземною мовою, поскаржитися можна до Держпродспоживслужби Полтавської області.

"На сьогодні таких звернень було одне – це порушення в частині надання інформації, воно було іноземною мовою. З 16 січня інформація має надаватись українською мовою. Зокрема, про найменування виробника, місце знаходження, інформація про продукт, обслуговування. А також меню, цінники повинні бути оформлені державною мовою", – повідомила головна спеціалістка відділу контролю у сфері торгівлі та надання послуг Держпродспоживслужби Анна Борботько.

Деякі полтавці говорять, що на мову обслуговування майже не звертають увагу.

"Я навіть, не помічаю, мені все одно, як. Особисто, я стосовно цього скандалити ні з ким не збираюсь".

"Я постійно на роботі і якщо десь буваю, то на це увагу не звертаю".

"Там, де мене обслуговують, звертаються українською мовою, але за бажанням переходять на ту мову, якою спілкуються відвідувачі".

– Чи всюди Вас обслуговують українською мовою? – запитали кореспонденти.

– Ні, – відповів полтавець.

– Робили зауваження?, – уточнили кореспонденти.

– Я? Ніколи. Якщо людина спілкується російською мовою, то вона має на це право, – додав полтавець.

"Я можу спокійно спілкуватись російською мовою, для мене це не проблема. Й коли я спілкуюсь російською мовою, то офіціанти в мене запитують чи можуть вони перейти на цю мову".

Попри те, що за місяць дії мовного закону з Полтавщини вже надійшло 15 звернень, штрафні санкції почнуть діяти з 16 липня 2022 року.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення