Пігулки або фрукти: через нестачу сонця взимку найбільше бракує вітаміну D

15 січня 2021 0
У холодну пору року кількість людей, які хочуть приймати вітаміни зростає. Взимку особливо не вистачає вітаміну D, бо утворюється він внаслідок дії сонячного світла. Але перед вживанням вітамінів варто звернутися до лікаря.

Кальцій, магній, риб'ячий жир та ще безліч найменувань. Аби укріпити імунітет взимку варто вживати вітаміни. На прилавках аптек широкий асортимент повноцінних комплексів. Полтавці ж в більшості обирають не пігулки, а натуральні продукти.

"Ми обираємо натуральні продукти: овочі й фрукти, намагаємося й влітку й взимку. Зараз до речі дуже гарна журавлина. Вітамінні комплекси це нормально, я думаю, тим більше якщо лікарі рекомендують, то можна дослухатися", – сказав полтавець Анатолій Радоманов.

А серед вітамінів, що можна придбати на ринку – стелажі із фруктами. Продавці тут розповідають найбільший попит зараз на хурму та ківі.

"Ми дуже багато заготовляємо. Ми в приватному секторі живемо. Заготовляємо ягоди, все заморожуємо. У нас зимою як і влітку. А про вітаміни тільки в гострій потребі, якщо захворювання, то вітамін С приймаємо", – сказала полтавка Ніна Абакумова.

"Вітаміни – це яблука, сливи ми сушені робимо, груші", – додав полтавець Анатолій Абакумов.

"Взимку ми їмо фрукти, овочі, яблука, все, що пов'язано із вітамінами. Намагаємося лікуватися народними методами", – розповів полтавець Микола Печериця.

"Я купую яблука, лимони, мандарини, банани й все, що екзотичне", – сказав полтавець Валерій Кучеров. У холодну пору року кількість людей, які хочуть приймати вітаміни зростає.

Взимку особливо не вистачає вітаміну D, бо утворюється він внаслідок дії сонячного світла.

"Є люди, які надають перевагу вітаміну з цинком та вітаміном С, а є ті, які беруть комплексі, мультивітамінні. Взагалі-то кажуть, що якщо в людини є нестача вітамінів, то просто фруктами й овочами не можна її заповнити", – сказала провізор Людмила Бабінець.

"Якщо у зимовий період у комплекс буде входити вітамін С, D і Цинк, то приймати такі вітаміни можна. Але спочатку треба звернутися до лікаря, а вже потім їх приймати. Також повноцінне харчування в деяких випадках може замінити комплекси вітамінів", – розповіла лікар загальної практики Аліна Давиденко.

Через самолікування вітамінами може виникнути алергічна реакція та висипи. Адже певні компоненти вже можуть бути в організмі у надлишку. Тож перед вживанням варто обов'язково порадитися з лікарем.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення