Смачна каша банош із бринзою та шкварками
Хто хоч раз побував в Прикарпатті чи Закарпатті, міг скуштувати традиційну гуцульську страву - банош (бануш). Це варена на сметані чи вершках кукурудзяна крупа, присмачена бринзою або шкварками. Не варто плутати гуцульський банош з козацькою мамалигою. Не дивлячись на те, що основою обох страв є кукурудзяне борошно, банош готується на сметані, а мамалигу варять на воді до загустіння і ріжуть як пиріг.
Традиційний банош готують у казані виключно на триденній сметані, а мішають - лише дерев'яною ложкою. Але навіть вдома ця страва неодмінно вийде смачною та самобутньою.
Інгредієнти:
• Сметана домашня - 1 скл.
• Молоко - 1 скл.
• Кукурудзяна крупа - 90 г
• Цукор - 1 ч. л.
• Масло - 20 г
• Сало - 200 г
• Сіль, перець - до смаку
• Бринза - до смаку
Спосіб приготування:
1. Спершу приготуємо засмажку з сала. Для цього треба відділити сало від шкірки, порізати на кубики завбільшки 1 см і смажити на сковорідці до рум'яного кольору. Ступінь обсмаженості визначайте на свій смак.
2. Молоко і сметану влити у каструлю з товстим дном, додати масло. Поставити на невеликий вогонь, всипати цукор і сіль, довести до кипіння. Поступово, малими порціями всипати кукурудзяну крупу, постійно помішуючи силіконовою лопаткою.
3. Ця страва потребує постійної присутності, інакше - утворяться грудки.
4. Варити до 30 хвилин на маленькому вогні, постійно помішуючи. Варимо до утворення пластичної каші, яка відстає від стінок каструлі, при цьому крупа має бути м'якою. Якщо кукурудзяна крупа хрустить під зубами, варто додати ще трохи молока і продовжувати варити.
5. Готовий банош має бути густий. Його можна спокійно набирати виделкою.
6. Готовий банош викладіть в тарілку, посипте зверху бринзою, покришеною руками, та додайте шкварок.
7. Подавайте з зеленню.