Бессарабський пиріг із начинкою

21 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Дивовижний та надзвичайно ніжний пиріг, який можна пристосувати до будь-якої начинки з холодильника.

Плацинда або плачинда – традиційний корж із тіста та з начинкою. Поширена і популярна ця страва у Румунії, Молдові, а також Україні, особливо на Поділлі, Бессарабії, Нижньому Подніпров'ї.  В її основі лежить різноманітна комбінація тіста й начинки, оскільки тісто для плацинд готують листкове або ж прісне, а найпоширенішими начинками є тертий гарбуз, сир чи бринза із зеленою цибулею чи кропом, тушкована капуста або картопля. Пропонуємо вам здивувати своїх рідних та близьких і приготувати незвичайний та смачний український пиріг.   Інгредієнти:  Кефір - 200 мл  Борошно - 330-350 г  Олія соняшникова - 20 г (1 ст. л)  Сіль - 3 г  Оцет яблучний - 10 г (0,5 ст. л)  Для начинки з гарбузом:  Гарбуз чищений - 600 г  Цукор - 50 г цукру (або 2-3 ст. л)  Для начинки з сиром:  Бринза витримана - 100 г  Сир домашній - 300 г  Цибуля зелена (або мікс цибулі та петрушки чи кропу) - 20-30 г  Яйце - 1 шт  Додатково:  Олія для смаження  Сметана або несолодкий йогурт для подачі   Спосіб приготування:  У просіяне борошно додайте сіль, розмішайте і влийте кефір кімнатної температури та оцет. Місіть тісто не менше 6-7 хвилин. Вимішуючи тісто, додайте олії. Можливо, вам знадобиться більше або менше борошна, це залежить від його вологості. Вимішане тісто має бути еластичним, м'яким і не забитим. Далі лишіть тісто на 30 хв для відпочинку.   Тим часом приготуйте начинку. Якщо ви для начинки використовуєте гарбуз, почистіть його, потріть на крупній терці та відтисніть зайву рідину. Для сирної начинки обирайте витриману бринзу. Перетріть її з домашнім сиром та яйцем, а зелень посічіть товщиною 4-5 мм.   Після того, як тісто відпочило, ще раз його перемніть і розділіть на чотири частини. Кожну частину сформуйте у кулю та розкачайте якомога тонше. На розкачаний пласт викладіть начинку і рівномірно її розподіліть, відступаючи від краю 2 см. Заліпіть тісто конвертом або зліплюючи краї тіста по центру.   На добре розігріту сковорідку влийте трішки олії та викладіть плацинду й рівномірно обсмажуйте на помірному вогні з двох боків. Аби плацинда добре пропеклася, можете накрити кришкою на кілька хвилин. Приготувати плацинду можна і в духовці. Випікати 15-20 хв при 180° С, після чого змастити зверху кусником вершкового масла. По черзі обсмажте всі плацинди.   Подавайте плацинди згідно традиціних рецептур: зі сметаною чи йогуртом.