Смачні голубці з білокачанної капусти та картоплі від Євгена Клопотенка

02 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Надзвичайно економічна та смачна страва з сезонних овочів

З українськими голубцями ніколи не можна сказати який саме рецепт є суто канонічним. Завдячуючи цьому можна придумати різні та неймовірно смачні начинки, експериментувати зі спеціями, готувати в каструлі або на відкритому вогні, а також запікати страву в духовці. Як правило, традиційні українські голубці готують з якоюсь крупою та додаванням м’ясного фаршу. Однак існує не менш смачний рецепт голубців з картопляним пюре та спеціями. Така страва ідеальна як свіжою, так і в якості напівфабрикату для заморозки. Тож ми підготували для вас смачний та перевірений на власному досвіді рецепт від відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Варіанти начинки для голубців За бажанням можна посилити смак страви обсмаженими грибами, засмажкою з моркви та печеного в духовці часнику. Для гостроти та пікантності начинки використовуйте прянощі – суміш перців, сушений кріп та петрушку, кмин та куркуму.
Секрети приготування: Найчастіше для приготування голубців використовують білокачанну капусту. Також можна робити із савойської. Її не потрібно попередньо бланшувати, як білокачанну, тому що самі по собі листя м’які. Ще можна використовувати пекінську та червонокачанну капусту. Врахуйте той факт, що від вибраного овочу багато в чому залежить смак страви. Для голубців з картопляною начинкою найкраще використовувати вчорашню відварену картоплю, оскільки вона добре буде тримати форму. Або візьміть картоплю для варіння з високим вмістом крохмалю. Для того, щоб урізноманітнити смак пісних голубців, овоч можна відварити в насиченому овочевому або грибному бульйоні.Інгредієнти: Для голубців:

  • 1 білокачанна капуста
  • 1 кг картоплі
  • 3 лаврові листи
  • 5 горошин духмяного перцю
  • 3-4 зубчики часнику
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 2 цибулини
  • сіль та перець до смаку

Для заправки:

  • 3 ст. л. томатної пасти
  • 1 ч. л. цукру
  • 500 мл води


Спосіб приготування:

  • Підготуйте всі інгредієнти для приготування пісних голубців із картопляним пюре. Якщо у вас є вчорашня відварена картопля, використовуйте її.
  • Приготуйте начинку для голубців. Очистьте 1 кг овочу та наріжте на однакові невеликі дольки, щоб картопля рівномірно приготувалася. Перекладіть картоплю в каструлю, додайте 3 лаврові листи, 5 духмяних перців, 3 зубчики часнику, сіль і перець до смаку. Зубчики часнику можете не очищати.
  • Приготуйте засмажку для начинки. Цибулю очистьте та наріжте середнім кубиком. Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії та обсмажте цибулю до м'якості та прозорості, періодично помішуючи.
  • Для того, щоб перевірити готовність картоплі, проколіть її тонким ножем. Видаліть із каструлі часник та спеції, повністю злийте воду з картоплі. За бажанням відкиньте її на сито. Що менше рідини в картоплі, то краще та щільніше буде начинка. До відвареної картоплі додайте обсмажену цибулю, розімніть до пюре та дайте їй повністю охолонути, щоб голубці не розмокли під час запікання. За бажання в холодну пору року винесіть каструлю з начинкою на балкон, щоб прискорити процес охолодження.
  • Підготуйте капустяні листи. Із середньої білокачанної капусти виріжте качан.
  • У великій каструлі закип'ятіть воду та помістіть капусту.
  • Верхні капустяні листи змінюватимуть свій колір на прозоріший, тоді їх можна виймати. Наколіть капусту виделкою та акуратно знімайте по одному листочку в мисочку. Якщо ви добре вирізали качан, то капустяні листи самі відпадатимуть. Орієнтовний інтервал між готовністю верхніх листів – 2-3 хвилини.
  • Обов'язково зріжте жорсткі прожилки в капустяних листах, щоб добре та красиво загорнути голубці.
  • Увімкніть духовку до 180 градусів і формуйте голубці. У капустяний лист викладіть невелику кількість начинки та закрутіть у рулет, загортаючи краї. Голубці викладайте щільно один до одного у форму для запікання.
  • Приготуйте томатну заправку для голубців. У глибокій мисці змішайте 3 ст. л. томатної пасти та 1 ч. л. цукру. Залийте 500 мл води. Щоб надати більш насиченого смаку страві, використовуйте грибний або насичений овочевий бульйон. Кількість цукру за бажанням можете збільшити до 2 ч. л. Заправку добре перемішайте віничком або виделкою до розчинення інгредієнтів. Залийте голубці. Дуже важливо, щоб рідина повністю покривала голубці. Залежно від форми та кількості голубців, заправки може бути більше або менше. Розраховуйте, виходячи зі своєї кількості. Форму накрийте фольгою та поставте в духовку на 1-1,5 години залежно від твердості капусти за температури 180 градусів. Наприкінці зніміть фольгу, щоб голубці зверху підрум'янилися, і готуйте ще 20 хвилин.