Давньоукраїнська рибна запіканка із судака
31 травня 2022
0
Олександра Іоффе
Ніжний делікатес до святкового столу прямісінько із творів Котляревського.
Баба-шарпанина — це традиційна українська рибна запіканка, яку вживали ще два століття тому. За свій ніжний смак та незвичну текстуру її навіть відзначив Іван Котляревський в своїй «Енеїді», як одне із ласощів на столі царя Латина.
І хоча, на думку деяких істориків, її назва походить від слова «шарпати» - тобто шкребти, драпати щось - запіканка дуже шанувалася нашими предками та була незмінним елементом святкових частувань українців. Тож пропонуємо поринути на двісті років назад та спробувати давньоукраїнський рибний делікатес.
Інгредієнти:
• Судак (мінтай або філе тріски)- 1 кг
• Пшеничне борошно - 1 склянка
• Рослинна олія - 2,5 ст.л.
• Морква - 1/2 шт.
• Корінь петрушки - 1/2 шт.
• Цибуля ріпчаста - 2 шт.
• Гіркий перець - 3 горошини
• Запашний перець - 3 горошини
• Лавровий лист - 1 шт.
• Рибний бульйон - 0,5 склянки
• Сіль за смаком
Спосіб приготування:
1. Судак очистіть від луски, видаліть нутрощі і кістки, промийте, наріжте шматками.
2. Рибу, корінь петрушки, цибулину і моркву покладіть в каструлю, залийте водою.
3. Додайте лавровий лист, запашний перець, сіль.
4. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 30 хвилин.
5. Окремо на сковороді обсмажте цибулю.
6. Потім ретельно просійте борошно в каструлю або миску, додайте обсмажену цибулю, повільно влийте рибний бульйон, в якому варився судак.
7. Замісіть тісто, щоб нагадувало за консистенцією нежирну сметану.
8. Зварений судак розділіть руками на дрібні шматочки, викладіть в змащену маслом форму для запікання.
9. Посипте перцем і залийте тістом.
10. Випікайте ставу в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40 хв. Готову запіканку можна, за бажанням, прикрасити запашною зеленню чи насінням прянощів.