Давньоукраїнська рибна запіканка із судака

31 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Ніжний делікатес до святкового столу прямісінько із творів Котляревського.
Баба-шарпанина — це традиційна українська рибна запіканка, яку вживали ще два століття тому. За свій ніжний смак та незвичну текстуру її навіть відзначив Іван Котляревський в своїй «Енеїді», як одне із ласощів на столі царя Латина.   І хоча, на думку деяких істориків, її назва походить від слова «шарпати» - тобто шкребти, драпати щось - запіканка дуже шанувалася нашими предками та була незмінним елементом святкових частувань українців. Тож пропонуємо поринути на двісті років назад та спробувати давньоукраїнський рибний делікатес.    Інгредієнти:  • Судак (мінтай або філе тріски)- 1 кг  • Пшеничне борошно - 1 склянка  • Рослинна олія - 2,5 ст.л.  • Морква - 1/2 шт.  • Корінь петрушки - 1/2 шт.  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.  • Гіркий перець - 3 горошини  • Запашний перець - 3 горошини  • Лавровий лист - 1 шт.  • Рибний бульйон - 0,5 склянки  • Сіль за смаком  Спосіб приготування:   1. Судак очистіть від луски, видаліть нутрощі і кістки, промийте, наріжте шматками.  2. Рибу, корінь петрушки, цибулину і моркву покладіть в каструлю, залийте водою.  3. Додайте лавровий лист, запашний перець, сіль.  4. Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть 30 хвилин.  5. Окремо на сковороді обсмажте цибулю.  6. Потім ретельно просійте борошно в каструлю або миску, додайте обсмажену цибулю, повільно влийте рибний бульйон, в якому варився судак.  7. Замісіть тісто, щоб нагадувало за консистенцією нежирну сметану.  8. Зварений судак розділіть руками на дрібні шматочки, викладіть в змащену маслом форму для запікання.  9. Посипте перцем і залийте тістом.  10. Випікайте ставу в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40 хв. Готову запіканку можна, за бажанням, прикрасити запашною зеленню чи насінням прянощів.