Незвичайна та економна консервація: томати пелаті у власному соку

27 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Рецепт заправки до борщу чи основи для томатного соусу від відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

Зараз, які ніколи актуальна консервація та усілякі домашні закуски. Втім хочеться не тільки законсервувати, якомога більше закусок, але й зберегти унікальний смак овочів. Тож ділимось унікальним рецептом томатів пелаті, які абсолютно реально приготувати самотужки вдома.На їх основі можна робити соуси та додавати до пасти, до шакшуки, робити супи або навіть додавати у якості заправки до борщу. 

Інгрідієнти:

2,5 кг стиглих томатів сливка
1-2 ч. л. солі

Спосіб приготування:

  • Спочатку треба перебрати всі томати та вибрати в окрему миску ті, які є більш твердими, з іншої ж половини будемо робити сік.
  • Далі слідує етап очищення томатів від шкірки. Для цього потрібно зробити на томатах хрестоподібні надрізи, та на короткий час опустити томати у киплячу воду, а потім відразу у крижану. Шкірка буде зніматися дуже легко і просто.
  • А ще важливим етапом є  попередня стерилізація банок. 
  • Далі підготуйте інгредієнти для приготування томатів пелаті у власному соку. Візьміть дві банки об’ємом по 1 л або кілька менших.
  • Простерилізуйте банки, поставивши їх у духовку з температурою 180 градусів на 30 хвилин, а кришки проваріть у киплячій воді. Кришки треба діставати з окропу одразу перед тим, як будете закручувати банки.
  • Переберіть усі томати. На одній частині (десь 1,5 кг) томатів, які більш цілі та тверді, зробіть хрестоподібні надрізи.
  • У великій каструлі закип’ятіть воду та опустіть туди надрізані томати приблизно на 40 секунд.
  • Дістаньте бланшовані томати з води та перекладіть у миску. Зніміть з томатів шкірку, вона буде відділятися дуже легко.
  • Іншу частину томатів (1 кг), які виявилися більш м’якими, поріжте навпіл та вичавіть з них сік.
  • Поставте сотейник із томатним соком на вогонь та проваріть із додаванням 1-2 ч. л. солі. Коли сік закипить, варіть його не більше 5 хвилин, аби він не змінив колір.
  • Цілі бланшовані томати розкладіть по стерилізованих банках та залийте томатним соком, закрутіть кришками.