Рецепт хрусткого ванільного печива із самого серця України
Вергуни, або ж хрусти — це традиційна українська випічка з бездріжджового тіста, смажена в олії. Традиційно тісто ріжуть ромбами, всередині роблять надріз і кутик ромба завертали всередину надрізу. Інший варіант цього ж печива готують у формі рулетиків та називають київська троянда. Значною перевагою печива є те, що воно залишається хрустким і м'яким водночас, а також не надто жирним, попри смаження, і достатньо солодким від цукрової пудри. Інгредієнти: Сметана - 150 мл Йогурт або кефір - 150 мл Масло - 25 г Яйце - 1 шт. Цукор - 50 г Ванільний цукор - 1 пакетик Розпушувач - 1 ч. л. Борошно - 350-400 г Олія для смаження - 0,5 л Цукрова пудра для посипання Спосіб приготування: Яйце збити з цукром. У просіяне борошно почергово вливати сметану, кефір, розтоплене масло та збиті яйця. Замісити еластичне тісто та лишити відпочити на 30 хв, прикривши рушником. Після цього розкачати та розрізати на смужки, посередині зробити невеликий розріз і просунути у цей розріз один кінець тіста. Має вийти форма, як на фото. Якщо не виходить - не біда, можна обсмажити просто смужки. Це не впливає на смак. Розігріти олію до кипіння. Перевірте температуру, кинувши в олію шматочок тіста. Якщо олія почне шипіти та підуть бульбашки, вона достатньо розігріта і можна смажити. У розігріту олію вкидати вергуни, обертати, смажити до золотистої скоринки. Викладати на паперовий рушник чи серветку, щоби стік зайвий жир. Після вистигання притрусити вергуни цукровою пудрою.