Старовинна м'ясна страва з полтавським колоритом
Шпундра — це давня українська м’ясна страва. Наші пращури козаки високо цінували цю страву за калорійність, вишуканий смак та величезну кількість корисних елементів та мінералів. Також цю страву дуже полюбляв Іван Котляревський, настільки сильно що описав її в своїй “Енеїді”. Зауважимо, що мати Котляревського походила з хутора Тутаки, що за селом Покровське (нині Решетилівська громада). Тому можемо вважати класичну шпундру нашою, суто полтавською, стравою. Приготувати таку страву легко, а її незвичний кисло-солодкий смак припаде до душі як поціновувачам української кухні так і перебірливим гурманам. Інгрідієнти: свинина (підчеревина чи грудина) — 500 грамів; топлене сало — 2 столові ложки; буряк — 2 штуки; цибуля — 4–5 штук; буряковий квас — 1 склянка; борошно — 1 столова ложка; сіль, перець, зелень — за смаком. Інгредієнти для бурякового квасу:: буряк — 2 штуки; сухарі з житнього хлібу — 300 грамів; вода — 4 літри; цукор — 5 столових ложок. Спосіб приготування: 1. Для квасу буряки почистіть і натріть на дрібну терку. У каструлю покладіть натертий буряк, цукор, сухарі. Налийте воду. Щільно накрийте каструлю марлею та поставте у тепле місце на 4 дні. Періодично знімайте з поверхні напою плівку. Коли квас буде готовий, процідіть його та поставте у холодильник. 2. Тепер приступимо до приготування м’яса. Свинину наріжте середніми шматочками та обваляйте в борошні. Посмажте м’ясо на розтопленому салі разом з цибулею. 3. Додайте до свинини порізаний шматочками буряк. Потім налийте склянку бурякового квасу, посоліть та поперчіть. Тушкуйте страву до готовності. 4. Подавати шпундру можна зі сметаною та зеленню. Її смакують як самостійну страву або з гарніром.