Вишуканий французький десерт на український манер: шоколадний фондан від Євгена Клопотенка

21 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Незвичний десерт, який гарантовано не залишить вас байдужими.

Шоколадний фондан – класичний французький десерт, назва якого перекладається, як "шоколад, що тане". Це повітряний бісквіт з рідкою шоколадною начинкою. На перший погляд може здатися, що цей десерт приготувати дуже складно, але це зовсім не так. І хоча  в інтернеті рецептів більш ніж багато, а смакова доцільність більшості з них надто сумнівна, цей десерт точно вартує того, щоб його приготувати.  Тож, аби ви не гаяли свій час на пошуки та не сумували через несмачний десерт ми підготували для вас перевірену рецептуру від відомого українського кухаря Євгена Клопотенка. Пропонуємо вам хоч на кілька годин відволіктись від тривожної дійсності та насолодитися сонячним літом разом з натуральним вершковим морозивом від Євгена Клопотенка.

Інгрідієнти:

  • 180 г Шоколад чорний (2 шоколадки)
  • 180 г Вершкове масло (+20 грам для змащення форм)
  • 150 г Цукор
  • 5 шт. Яйця
  • 100 г Борошно (просіяне)
  • 25 г Темний какао-порошок (для посипанння форм)
  • 1 дрібка Сіль

Спосіб приготування: Шоколад (180 г) поламайте на дрібні шматочки і з'єднайте з вершковим маслом (180 г), нарізаним на шматочки. Поставте суміш у вогнетривкій мисочці на парову баню і розтопіть до однорідного гладкого стану. Постійно помішуйте силіконовою лопаткою, щоб шоколад не перегрівся і не згорнувся. Яйця (5 шт.) збийте вінчиком із цукром (150 г) до білого кольору яєць і розчинення цукру. Злегка остиглу шоколадну масу введіть до збитих яєць і акуратно перемішайте. Додайте просіяне борошно (100 г) з дрібкою солі та знову перемішайте до однорідності дуже акуратними рухами. Накрийте масу харчовою плівкою і приберіть в холодильник мінімум на 2 години, а краще на ніч. Форми для випікання (порційні) змастіть вершковим маслом (20 г) і посипте какао-порошком (25 г). Наповніть форми тістом на 2/3 об'єму і відправте їх у розігріту до 180 градусів духовку на 7-8 хвилин. Час може залежати від розміру форм і властивостей духовки, за необхідності можете збільшити його на 1-2 хвилини. Готовий фондан повинен залишитися в центрі трохи непропеченим. Дістаньте форми з духовки і дайте їм охолонути буквально 1 хвилину. Якщо лишити його на більший час, він пропечеться повністю і не потече. Акуратно переверніть фондан на тарілку для подачі. Коли дістанете фондан з форми, трохи присоліть його. Подавайте з морозивом.