Автентичні вареники з солоним сиром або гастротур в українську старовину
Вареники з солоним сиром - це давня страва, яка набула неабиякої популярності в українській народній кухні. Загалом традиція готувати вареники з солоною сирною начинкою пояснюється старовинними способами зберігання самого сиру. Свіжий домашній сир вкладали у дерев'яну діжку, просолювали, а потім закладали наступний шар сиру - і так, поки не заповнили усю діжку. Так сир зберігався під час посту. Потім солений домашній сир використовували, як начинку для вареників, пиріжків, додавали до домашньої локшини чи інших страв. Сьогодні такий автентичний сир важко знайти, адже у крамницях його не продають, а крафтярі просять за нього надзвичайно високу ціну. Але це все однозначно не завадить нам приготувати смачні вареники з солоним сиром. Інгредієнти: Тісто: Яйце - 1 шт Олія соняшникова - 30 г Гаряча вода - 200 мл Борошно - 200 мл Солі - 3 г Начинка: Сиру домашній кисломолочний (бажано 9%) - 300 г Яйця - 2 шт Сіль - 5 г Борошно - 30 г Спосіб приготування: 1. У великий полумисок вбийте яйце, додайте олію та сіль, добре розмішайте. Тоненькою цівкою влийте гарячу воду, розмішайте та поступово всипайте просіяне борошно. 2. Вимісіть тісто, воно має не липнути до рук чи стінок полумиска. Для легшого вимішування змочіть руки олією. Лишіть тісто відпочивати на 20 хв. 3. Тим часом готуємо начинку. Сир перетираємо з яйцями та сіллю. Можна збити блендером, всипати борошно, аби начинка була щільною і добре трималася купи. 4. Повернімося до тіста, яке, відпочивши, стає більш еластичним та пружним. Розділіть його на дві чи три однакові частини. Кожну частину розкачайте прямокутником завтовшки 3-5 мм. Пропонуємо розкроїти тісто ножем на квадрати 6-8 см. Накладати начинку та заліплювати вареники. 5. Варити їх потрібно у підсоленому окропі 3-5 хвилин. Зварені вареники викладіть на рушник або кухонну дошку, присипану борошном. Також до таких вареників можна вибрати засмажку, яка ідеально пасуватиме до наших солоних вареників. Зі шкварками Найголовніше у цій засмажці - це якісне хороше сало. Якщо вам вдасться таке знайти на ринку чи в крамниці, то покрайте його тонкими пластинками, підсмажте на сухій сковорідці, аби кожен шматок дійсно перетворився на хрумку шкварку. Викладайте поверх вареників. Зі смаженою цибулькою Візьміть цибулину, нашаткуйте тоненькими напівкружальцями та підсмажте на добре розжареній сковороді з соняшниковою олією. Цибулю смажити швидко, але на високій температурі, так ви отримаєте гарний смак і золотий колір. Додайте кілька розтертих у ступці зерен коріандру. З медом Незвично, але варто спробувати. Контраст солодкого меду і солоних вареників буде незабутнім. І цілком можливо стане улюбленим.