За два місяці на Полтавщині зареєстрували 19 звернень щодо порушень закону про мову

17 березня 2021 0
Тетяна Наказненко
За два місяці дії "мовного" закону з Полтавської області до секретаріату уповноваженого із захисту держмови надійшли 19 повідомлень про його порушення.

За два місяці дії статті 30 мовного закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" до секретаріату уповноваженого із захисту державної мови (з 16 січня до 16 березня) з Полтавської області надійшли 19 звернень щодо порушень. Про це у Фейсбуці повідомив уповноважений із захисту держмови Тарас Кремінь.

Загалом  від громадян України надійшли 944 повідомлень про порушення закону.

Повідомлення стосувалися захисту прав на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод і обмежень у користуванні державною мовою.  

Найбільше повідомлень, звернень та скарг надійшло з Києва та Київської області (368). Із Львівської області надійшло 88 звернень, які стосуються переважно порушень в інших регіонах України, із Харківської – 74, Одеської – 38, Дніпропетровської – 35, Чернігівської – 32, Запорізької та Полтавської – по 19, Вінницької – 10.  

Переважна більшість (382) звернень стосувалася відсутності української версії вебсайтів про надання послуг та сайтів інтернет-магазинів, частина сайтів за замовчуванням має недержавну мову.

211 звернень громадян стосуються порушення їхніх прав у сфері обслуговування (надання послуг здійснювалося недержавною мовою як в окремих магазинах, так і в магазинах великих торговельних мереж, супермаркетах, закладах громадського харчування, банківських установах, салонах краси, перукарнях, ветеринарних клініках).  

Нагадаємо, з 16 січня сфера обслуговування в Україні перейшла на українську мову.

З моменту набуття чинності норми "мовного" закону про обслуговування споживачів, з Полтавщини надійшли 15 звернень про його порушення.  

Із 16 липня 2022 року в Україні почнуть штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень.