Ліниві вареники у хрусткій паніровці або секрети приготування смачних ґомбовців з сиром

02 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Незвичайна, але дуже легка закарпатська страва, яка стане найулюбленішим десертом вашої родини.

Ґомбовці — маловідома, проте невимовно смачна страва української кухні, яка нині готується виключно на Закарпатті. Цей незвичний десерт цікавий тим, що за рецептурою та способом паніровки майже ідентичний з національною китайською стравою баоцзи. Тому деякі історики вважають, що витоки ґомбовців слід шукати в епосі кочового способу життя.

Страва являє собою пиріжки із солодкою начинкою, які готуються на пару. Зазвичай, до пиріжків додають начинку із солодких фруктів чи ягід, але це необов’язково. А от невід’ємною складовою ґомбовців,  є панірувальні сухарі. Пропонуємо вам здивувати і потішити своїх близьких та приготувати  унікальну давньоукраїнську страву.

Інгредієнти:

  • сир — 150 грамів;
  • манна крупа — 40 грамів;
  • цукор — 20 грамів;
  • ванільний цукор — 10 чайної ложки;
  • жовток — 1 штука;
  • панірувальні сухарі — 50 грамів;
  • вершкове масло — 20 грамів;
  • сметана — 100 грамів;
    • цукрова пудра — 20 грамів;
    • ванільний цукор (для соусу) — 5 грамів.
    Спосіб приготування:
    1. Приготування ґомбовців передусім починається з підготовки сиру. Його потрібно ретельно протерти через сито. Блендер для цього не підійде, адже перебитий у ньому сир вже не матиме необхідної структури.
    2. Перетертий сир змішайте з жовтками, цукром, ванільним цукром та манною крупою.
    3. Страва готується на паровій бані. Якщо у вас немає спеціальної пароварки, можна використати сито чи марлю, натягнуту над каструлею з кип’ячою водою. З готового тіста сформуйте невеличкі кульки. Ґомбовці будуть готові через 15 хвилин.
    4. Тим часом підготуйте основну "родзинку" страви —  хрустку паніровку. Для цього просто обсмажте панірувальні сухарі на невеликій кількості вершкового масла. Готові кульки з сиру обваляйте у паніровці.
    5. Подавайте із солодким сметанним соусом.