Смачна та ситна страва для застілля на природі
Бограч – традиційна страва угорсько-закарпатської кухні. У перекладі бограч означає "страва, приготована в казані", тому готувати його радять саме на багатті. Із настанням теплої пори ця страва ідеально впишеться у меню будь-якого пікніка та стане смачною і приємною несподіванкою для рідних та близьких.
Інгрідієнти:
•Яловичина- 1 кг,
• Свиняче сало - 100 г,
• Картопля - 1 кг,
• Цибуля - 2,
• Морква - 1,
• Болгарський перець - 2,
• Помідори - 2,
• Зубки часнику - 3,
• Томатна паста - 1 ст. л,
• Мелена паприка - 2 ст. л,
• Кмин - щіпка,
• Чорний мелений перець – за смаком
• Сіль – за смаком,
• Вода - 1-2 л.
Спосіб приготування:
1. М'ясо помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками. Сало порізати дрібно.
2. Картоплю порізати великими шматочками. Покришити цибулю. Болгарський перець, моркву і помідори порізати кубиками. Подрібнити часник.
3. У розігрітий товстостінний казан закинути сало і обсмажити в ньому цибулю до м'якості. Додати паприку і перемішати.
4. Відправити у казан м'ясо, часник і кмин. Гарненько перемішати на великому вогні, м'ясу дати схопитися.
5. Потім додати склянку води, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалось. Вогонь слід зробити слабкіше. Періодично варто помішувати м'ясо, підливати воду, щоб вона не випарувалася повністю, і готувати під кришкою 1,5-2 години.
6. Коли м'ясо розм'якне, додати в казан моркву і картоплю, перемішати і готувати бограч на середньому вогні, періодично помішуючи.
7. Через 10-15 хвилин додати болгарський перець, помідори, томатну пасту, посолити і поперчити. На цьому етапі слід відрегулювати кількість води до бажаної густоти бограча.
8. Довести бограч до кипіння і готувати під кришкою 15-20 хвилин. Готовому гуляшу дати настоятися ще 10 хвилин.