Смачна та ситна страва для застілля на природі

07 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Рецепт закарпатської страви із простих та доступних продуктів.

Бограч – традиційна страва угорсько-закарпатської кухні. У перекладі бограч означає "страва, приготована в казані", тому готувати його радять саме на багатті. Із настанням теплої пори ця страва ідеально впишеться у меню будь-якого пікніка та стане смачною і приємною несподіванкою для рідних та близьких.

Інгрідієнти:

•Яловичина- 1 кг,

• Свиняче сало - 100 г,

• Картопля - 1 кг,

• Цибуля - 2,

• Морква - 1,

• Болгарський перець - 2,

• Помідори - 2,

• Зубки часнику - 3,

• Томатна паста - 1 ст. л,

• Мелена паприка - 2 ст. л,

• Кмин - щіпка,

• Чорний мелений перець – за смаком

• Сіль – за смаком,

• Вода - 1-2 л.

Спосіб приготування:

1. М'ясо помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками. Сало порізати дрібно.

2. Картоплю порізати великими шматочками. Покришити цибулю. Болгарський перець, моркву і помідори порізати кубиками. Подрібнити часник.

3. У розігрітий товстостінний казан закинути сало і обсмажити в ньому цибулю до м'якості. Додати паприку і перемішати.

4. Відправити у казан м'ясо, часник і кмин. Гарненько перемішати на великому вогні, м'ясу дати схопитися.

5. Потім додати склянку води, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалось. Вогонь слід зробити слабкіше. Періодично варто помішувати м'ясо, підливати воду, щоб вона не випарувалася повністю, і готувати під кришкою 1,5-2 години.

6. Коли м'ясо розм'якне, додати в казан моркву і картоплю, перемішати і готувати бограч на середньому вогні, періодично помішуючи.

7. Через 10-15 хвилин додати болгарський перець, помідори, томатну пасту, посолити і поперчити. На цьому етапі слід відрегулювати кількість води до бажаної густоти бограча.

8. Довести бограч до кипіння і готувати під кришкою 15-20 хвилин. Готовому гуляшу дати настоятися ще 10 хвилин.